2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A 19. századi „vámpírmániát” valódi beszámolók indították el

2019. október 31. 16:43 Múlt-kor

Haj és köröm

A holttest romlatlanságát tartották a legszilárdabb bizonyítéknak arra, hogy az illetőből vámpír lett. Calmet megjegyezte, hogy egyes esetekben olyan holttesteket, amelyek hónapok, vagy akár évek óta a sírban feküdtek, „folyékony vérrel, egészben megmaradt hússal, és hajlítható, rugalmas végtagokkal” találták meg exhumálóik.

E megfigyelések minden bizonnyal valódiak voltak, azonban a jelenségek a tudomány által is teljes mértékben megmagyarázhatók.

A vámpírokban való erős hit legfőképpen a holttestek oszlási folyamatával kapcsolatos tudás hiányának róható fel – ez ugyanis bizonyos körülmények között igen hosszú ideig késleltetve maradhat.

A holttest két természetes módon is megőrződhet: az egyik a jól ismert mumifikálódás, míg a másik, ritkábban előforduló eset az úgynevezett szaponifikáció (azaz „szappanosodás”). Utóbbi elsősorban akkor következik be, ha hideg, nedves talajba temetik el a holtat.

Ez nem mondható ritkának Európában, különösen nem a Kárpátok és a Balkán-félsziget hegyvidékein, ahonnan a legtöbb vámpírtörténet származik.

A folyamat során a testben lévő zsírsavak viaszos, szappanszerű anyaggá alakulnak, amely bevonja a test külsejét, és megakadályozza a rothadást. A „szappanosodott” holttestek emellett részben megőrzik ízületeik hajlékonyságát is, ami szintén visszaköszön Calmet leírásaiban.

A haj és körmök halál utáni látszólagos növekedésére szintén létezik magyarázat: a világon a történelem szinte minden időszakában megfigyelt és riadalmat kiváltó jelenség oka az, hogy a kiszáradó bőr visszahúzódik a körömágyaknál és a hajtöveknél, a növekedés illúzióját eredményezve.

Ez leglátványosabban a kéz körmein, illetve különösen az arc borostáin figyelhető meg – akár egy olyan holttest arca is borostássá válhat, amelyét a temetés előtt simára borotválták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Illusztráció J.S. Le Fanu Carmilla című vámpírregényének egy korai kiadásából (kép forrása: Wikimedia Commons)„A vámpír éjféli látogatása.” Kép a Varney, a vámpír című 1845-1847 között sorozatként megjelent angol horrorregényből (kép forrása: bl.uk)Bram Stoker (kép forrása: imdb.com)Antoine Augustin Calmet (kép forrása: Wikimedia Commons)Vámpírnak tartott halott semlegesítése a kora újkorban (kép forrása: Pinterest)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár