2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Máig rejtély, mit keres több száz ember csontváza egy himalájai tónál

2021. március 1. 17:12 Múlt-kor

Más nyomokon haladva

A rejtélyes halottak genetikája azonban nem hasonlít a kalasokéra, amelyben keverednek a mediterrán és a dél-ázsiai genetikai markerek – és a belterjesség jeleit sem mutatják, amely esetleg indokolná a térségbeli népekkel való keveredés hiányát.

„A különböző nyomvonalakat kombinálva az adatok arra utalnak, hogy olyan, egymással közeli rokonságban nem álló férfiak és nők csoportjától vettünk mintát, akik az oszmán politikai irányítás időszakában születtek a Kelet-Mediterráneumban” – írták a kutatók. „Amint arra elsősorban szárazföldi, nem pedig tengeri étrendjük utal, a tengertől távol élhettek, idővel pedig eljutottak a Himalájába, ahol meghaltak. Az, hogy zarándoklaton vettek-e részt, vagy más okok vonzották őket a Roopkund-tóhoz, rejtély.”

A rejtély továbbélésének egyik oka azonban az, hogy a Roopkund-tó eleve nem alaposan tanulmányozott régészeti helyszín. A tó egy viszonylag népszerű túraútvonalon fekszik, és az évtizedek során az erre járók megmozgatták a csontokat, egyes esetekben halmokba rendezték, vagy akár el is lopták őket. A viharos időjárás és a hely extrém magas fekvése miatt semmiféle rendszerező kutatásra nem került sor a maradványokat vagy a régészeti lelőhelyet illetően.

Ez azonban a közeljövőben változhat. Az indiai Deccan Főiskola bioarcheológusa, Veena Mushrif-Tripathy feltett szándéka, hogy teljes körű, tudományos igényű feltárást végezzen a Roopkund-tónál. Elmondása szerint igen valószínű, hogy a tó felszíne alatt vannak olyan holttestek, amelyeket sosem bolygattak az arra járók, és a fagyos víz akár lágy szöveteiket és különböző szerves anyagokból készült tárgyaikat is megőrizhette.

Egyes esetekben az eddigi expedíciók még a tó mellett fellelt maradványokon is találtak húsfoszlányokat, így a klíma okán ez valóban lehetségesnek tűnik. Mushrif-Tripathy szerint ha a jelenlegi világjárványt követően útnak indulhatna egy ilyen expedíció, az sok kérdést megválaszolhatna a tónál elhunytak életével kapcsolatban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: Wikimedia CommonsA tó 2014 augusztusában (kép forrása: Wikimedia Commons)Csontok a tó mellettA túrázók rendszeresen mozgatják és lopják a csontokat, továbbá szemetet is hagynak a helyszínen, ami nem segíti a kutatókat – többször felmerült már a helyszín védetté nyilvánítása, a Himalája csúcsai közt azonban ez nehezen megoldható.Túrázók a tó partján
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár