2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Máig rejtély, mit keres több száz ember csontváza egy himalájai tónál

2021. március 1. 17:12 Múlt-kor

Halálos hegyorom

A Roopkund-tó rejtélye jól mutatja, milyen sokféle vonalon kell vizsgálni a bizonyítékokat a múlt feltárásakor. Maguk a csontok eleve számtalan kérdést vetnek fel: férfiak és nők maradványai egyaránt megtalálhatók köztük, többségük fiatal felnőtt lehetett, és a jelek alapján több „hullámban”, évtizedek vagy évszázadok során haltak itt meg.

A legközelebbi települések szájhagyománya némi segítséget nyújt. A tó a Nanda Dévi, India legmagasabb hegycsúcsa közelében fekszik, a szakrális jelentőséggel is bíró hegyhez vezető zarándokút mentén. Nanda Dévi a hindu mitológiában Párvati istennő, Siva isten feleségének egy alakja.

A helyi legenda szerint egy távoli király egy alkalommal feldühítette Nanda Dévit, aki ezért szárazsággal és más katasztrófákkal sújtotta a király országát. Hogy kiengesztelje az istennőt, a király zarándoklatra indult, és elhaladt kíséretével a Roopkund-tó mellett is. E kíséret azonban zarándokhoz igencsak méltatlan volt: a király táncosokat és más szolgákat is hozott magával, amivel csak tovább dühítette Nanda Dévit. Az istennő szörnyű jégvihart idézett elő, amely végzett díszes társasággal.

Ez a mese nem biztos, hogy túlságosan távol áll a valóságtól. A Roopkundnál talált egyes koponyákon olyan tompa tárgy általi ütések nyomai láthatók, amelyek származhatnak akár nagyméretű jégdaraboktól is.

A kutatás jelenlegi állása szerint a legvalószínűbb eset az, hogy a zarándokokat a nyílt terepen, a tó feletti ormon érte egy vihar, amely akár jégesőt is tartalmazhatott. Legtöbbjükkel valószínűleg kihűlés vagy fagyhalál végzett, és az idők során holttesteik lecsúsztak az oromról a medencébe, a tó irányába. Ebben nagy szerepe lehetett az errefelé gyakori „mini-lavináknak”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: Wikimedia CommonsA tó 2014 augusztusában (kép forrása: Wikimedia Commons)Csontok a tó mellettA túrázók rendszeresen mozgatják és lopják a csontokat, továbbá szemetet is hagynak a helyszínen, ami nem segíti a kutatókat – többször felmerült már a helyszín védetté nyilvánítása, a Himalája csúcsai közt azonban ez nehezen megoldható.Túrázók a tó partján
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár