2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyurak és vezérek - híres avar leletek a Kiskunságból

2014. december 2. 11:54 Wicker Erika, Kecskeméti Katona József Múzeum

A Kecskeméti Katona József Múzeum állandó régészeti kiállítása az avar „felső tízezer” legszebb tárgyi hagyatékát mutatja be, azokat a híres leleteket, melyek Kecskemét tágabb környékéről kerültek elő, s melyeket így, együtt soha nem lehetett látni. 

Aranyadó a békéért

A kiállítás címe (Nagyurak és vezérek) egyben utal céljára is: az avar „felső tízezer” legszebb tárgyi hagyatékát mutatja be, azokat a híres leleteket, melyek Kecskemét tágabb környékéről kerültek elő, s melyeket így, együtt soha nem lehetett látni. Kétharmadát a kora avar kor nagyurai, akik az uralkodócsalád tagjai voltak (talán uralkodók/kagánok is – ebben a kutatás nem egységes), és a holdudvarukhoz tartozó előkelő vezérek magányos sírjaiból előkerült, páratlan szépségű aranytárgyak alkotják. Célunk az volt, hogy a Kecskemét tágabb környékéről előkerült legjelentősebb kora avar leleteket együtt, egymás mellett mutassuk be, még akkor is, ha egy részük csak (igaz, kiváló minőségű) másolat, mivel néhány alapvetően fontos tárgyegyüttes eredetijét nem sikerült megszereznünk. A közép és késő avar kor aranyleletekben jóval szegényebb hagyatéka ennek megfelelően kisebb teret kapott.

A látogató egy zárt, 3,5 x 5,5 m nagyságú „dobozba” lép be, ahol minden fekete, a padló, a falak, és csak a süllyesztett vitrinek világítanak, illetve halványan a mennyezetet alkotó, ledekkel kirakott csillagos ég. Alex Horsch folyamatosan hallható, ázsiai jellegű zenéje egészíti ki az élményt. A kiállításban minimális a szöveg, csak a legfontosabb információk szerepelnek. A kora illetve a közép és késő avar kor történetét diaszerű blokkok mutatják be, a vitrinekben levő tárgyakról élfénnyel világított plexi-lapok tudósítanak.

A kiállítás a kora avar kort (568–650/660) röviden bemutató információs blokkal kezdődik. Ismerteti a kora avarok vándorlási irányát és honfoglalását, utalva arra, hogy kezdeti gazdagságukat 626-ig (Bizánc sikertelen ostromáig) az évente a birodalomtól a béke fejében kapott aranyadó biztosította. Elsősorban ez tette lehetővé, hogy a kora avar nagyurak (uralkodók? az uralkodói család tagjai?) és az őket szolgáló rangos vezérek temetkezéseiből ilyen különleges leletek maradtak ránk. Függetlenül attól, hogy a magányos sírok – természetükből adódóan – véletlenszerűen terülnek el, megtalálóik részben vagy egészen kifosztják őket, és a múzeumokba szerencsés esetben is csak egy részük kerül, van egy másik probléma is: a régebbi szakirodalmak igen gazdag avar leleteket említenek, ám ezeknek mára (többnyire a II. világháború idején) végleg nyoma veszett.

Bár e tárgyak nem maradtak ránk, a tényt, hogy voltak, nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ezért akkor, amikor az első információs blokk második térképét szerkesztettem, velük is számoltam. Ezen a térképen a következőket jelöltük: nagyúri és vezéri sírok (tehát aranytárgyakat tartalmazó, gazdag, magányos temetkezések), különösen gazdag temetők, ritka leletek (pl. máglyalelet), szórvány aranytárgyak. Egy település akkor is csak egyszer szerepel a térképen, ha határából több jelentős lelet került elő; az egyes leletek rangját a településnév betűnagysága jelzi.

A lelőhelyes térkép számomra is meglepő eredményt hozott – a lelőhelyek ugyanis négy blokkot rajzolnak ki ezen a vidéken: Kunbábony, Bócsa, Kiskunfélegyháza-Petőfiszállás és Kecskemét környékén. Hogy ez a négy blokk (négy nagyúri központ) valóban ilyenformán létezett-e, ahogy a jelenleg ismert lelőhelyek jelzik, és hogy pontosan mit jelentenek, azt a jövőbeli kutatásnak kell eldöntenie. Jelenleg úgy látom, hogy a legelőkelőbb kora avar nagyurak szállásterületét jelzik, akárkik is voltak ők: kagánok vagy az uralkodóház tagjai, esetleg „csak” igen rangos tagjai a korabeli avar társadalomnak. A kiállítás kora avar része mindenesetre ezeket a blokkokat követi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár