2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A világ egyedülálló fölmérése

2007. május 15. 14:00

A tavalyi év irodalmi besztszellere egy különös versengést mutat be: a magyarul a Magvető Kiadó gondozásában megjelent könyv egy szobatudós és egy megszállott kalandor vetélkedésén keresztül méri fel a világot.

A 18-19. századi Németországban a felvilágosodás eszméi nyomán a világ titkait kutatják a tudósok. Közülük két figura magaslik ki igazán: Alexander von Humboldt, a megszállott felfedező, aki átvágott az őserdőkön, bejárta az Orinocót, mérgekkel és elektromossággal kísérletezett saját magán, tudatosan szállt szembe a tengeri betegséggel, és majdnem megfulladt egy vulkán megmérése közben. A másikuk igazi szobatudós, ő Carl Friedrich Gauss, aki tikkelve számolt éjt nappallá téve, bebizonyította a tér görbülését, és még gyereke születése sem húzhatta keresztül tudományos tevékenységét.

Daniel Kehlmann fiatal német regényíró könyve igazi posztmodern alkotás, hiszen a megszállott tudósok rejtélye, a zseni és géniusz titkainak kutatása közben teljes korrajzot vázol fel olvasóinak. Mindezt igen könnyedén, mintegy szereplőit kinevetve teszi meg, és a műből kikacsintva mutatja be a vizsgált jelenség kétélűségét. A világ fölmérését olvasva ugyanis az olvasó szép lassan ébred rá arra, hogy mi az ára a zsenialitásnak, és a felfedezéseknek, hiszen Gauss és Humboltdt mindketten kívül állnak az általuk felmért világon. Amíg egyikük beutazza az ismeretlent, addig a másik az elme korlátjait próbálja meg áttörni, és eközben mindketten döbbenten szembesülnek azzal, hogy mit is vittek véghez.

A mű igazi báját az az ironikus humor adja, amely mégis szerethetővé teszi a maguknak való figurákat. A helyzetet a legjobban talán a bevezető sorok érzékeltetik, amikor a két idős felfedező találkozik, és az eseményt egy új technikai vívmánnyal, a dagerrotípiával akarják megörökíteni. A fényképezés őse addigra már sokat fejlődött, és a kocsiból kilépő Gaussnak csupán negyed órát kéne félig a levegőben lógni. Ez pedig nem valósulhat meg, mert egy éber rendőr közbeavatkozik, és szétzavarja a gyanús csoportot. A fényképből ezért - ahogy sok minden másból - végül nem lett semmi.

Történelmi tényeket nem érdemes számon kérni egy szépirodalmi munkán, hiszen itt a fikció sokszor keveredik a valósággal. Akik azonban vállalkoznak Kehlmann könyvének elolvasására, azok attól a pillanattól fogva ezen mű alapján fognak emlékezni a felfedezések korának vezéregyéniségeire.

Kehlmann, Daniel: A világ fölmérése. Ford.: Fodor Zsuzsa. Magvető, Bp., 2006. 293 o. Ára: 2690 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár