Már hétezer éve is készítettek sajtot
2012. december 14. 15:21
Hétezer évvel ezelőtt a mai Lengyelország területén élő gazdák agyagszűrőket használtak a tehéntejből történő sajtkészítéshez. A laktózra érzékeny lakosság a tej sajttá alakításával élvezhette annak tápláló hatásait az egészségre akkor még káros mellékhatások nélkül.
Korábban
A felfedezés a sajtkészítés eddigi legkorábbi bizonyítéka, amely folyamat már jóval azelőtt elkezdődött, hogy az emberben kifejlődött volna a feldolgozatlan tej megemésztési képessége. A sajt – amely már nagyon minimális laktóztartalommal bír – ezzel az egyik legértékesebb tápláléka lett az őskori európaiaknak, továbbá – mivel igen egyszerű tárolni, s nem romlik gyorsan – szállítani is egyszerű volt.
„Az az érdekes, hogy az emberek abban az időben nem tudták megemészteni a tejcukrot (laktózt), azonban a tej sajttá alakításával élvezhették annak tápláló hatásait az egészségre káros mellékhatások nélkül” – mondta Mélanie Salque, a Bristoli Egyetem vegyésze. „Ez egy nagyon jó táplálékforrás, mivel nem kellett megölni egyetlen állatot sem ahhoz, hogy az emberek tejhez jussanak. Az állatok teje nagy „felfedezés” volt, a sajt pedig korszakalkotó” – tette hozzá a kutató.
Mintegy 30 évvel ezelőtt egy szitaszerű kerámiatöredéket találtak a régészek Lengyelország északi részén, ahol a régió legkorábbi mezőgazdasággal foglalkozó lakosai telepedtek le. A leletek 7200 és 6800 évvel ezelőttről származtak, a szűrőn lévő lyukak pedig mindössze 2-3 milliméter vastagságúak voltak.
Az agyagtöredékek mellett szarvasmarhacsontokra bukkantak, amiből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a tál alakú tartályok egykor sajtszűrőkhöz tartozhattak. Azonban perdöntő bizonyíték hiányában akár más elmélet is helytálló lehet, beleértve azt a hipotézist is, hogy az edényeket a sörkészítés során szűrésre használták fel.
A tartályok céljainak kiderítése érdekében Salque és kollégái kémiai elemzéseknek vetettek alá 50 kerámiadarabot. A kutatók kifejezetten zsírmaradványokat kerestek, amelyek az élelmiszer-feldolgozás során az agyageszköz kicsiny lyukaiba ragadhattak. A vizsgálatok kiderítették, hogy egy leletdarab kivételével mindegyiken megtalálhatóak a tejmaradványok. A kutatócsapatnak a Nature-ben megjelent tanulmánya szerint a legésszerűbb magyarázat szerint az őskori közösségek a szűrőket az összeálló tej szilárdabb darabkái és a folyékony tejsavó szétválasztására, azaz a sajtkészítés során használták fel.
A sajtkészítők az ún. vonaldíszes kerámia kultúrához (németül: Linearbandkeramik) tartoztak, ezek voltak az első olyan közösségek, amelyek letelepedtek Kelet-Közép-Európában. A tanulmány szerint a kultúra tagjai úgy csökkentették le az akkoriban még megemészthetetlen laktózt a táplálékban, hogy közben megtartották a tej magas tápanyagtartalmát.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Súlyos társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet regényeiben Aldous Huxley tegnap
- Sokszor napokig viselte ugyanazt a ruhát Hetty Green, a milliárdos üzletasszony tegnap
- Többször vezette ki Franciaországot a válságból Charles de Gaulle tegnap
- Tutanhamon sírjának felfedezésével mindenkit lenyűgözött Howard Carter tegnap
- Olümpiasz sem tudta megakadályozni fia, Nagy Sándor dinasztiájának bukását tegnap
- Inspiráló nőknek is otthont adott a tiszadobi Andrássy-kastély tegnap
- Egyetlen hete maradt, hogy a forradalom hősévé váljon Gérecz Attila 2024.11.21.
- Alattvalói joviális öregúrként és zsarnokként egyaránt tekintettek Ferenc Józsefre 2024.11.21.