2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálin, a tetszhalott

2022. szeptember 2. 13:30 Murányi Gábor

Mikor is volt a másnap? Nem tudni. A válaszhoz ugyanis ismernünk kellene Sztálin halálának napját, csakhogy a szovjet pártvezér végóráinak históriája a könyvtárnyi irodalom ellenére máig találgatásokkal, talányokkal teli. A fokozatosan csöpögtetett hivatalos közleményeknek sokan már 1953 tavaszán sem adtak hitelt. Az akkor Svájcban élő antifasiszta és antibolsevista író, Thomas Mann március 4-én ezt írta naplójába: „Hírek Sztálinról, aki nyilvánvalóan halálos beteg. Agyvérzés, bénulás, eszméletvesztés. Hivatalos közlemények jönnek, aztán elakadnak. Valószínűleg már halott. Megölték? Zűrzavaros hatalmi harcra van kilátás.” A következő napon a Szovjetunió Kommunista Pártjának (SZKP) Központi Bizottsága „fájdalommal megtört szívvel” tudatta az ország és a világ „valamennyi dolgozójával”, hogy „Lenin harcostársának és ügye lángeszű folytatójának, a Kommunista Párt és a szovjet nép bölcs vezérének, tanítómesterünknek szíve” 1953. március 5-én, csütörtökön 21 óra 50 perckor utolsót dobbant. E késő esti hírről a magyar nép csak másnap, péntek reggel a rádió félhetes műsorából értesülhetett.

Sztálin

Megrendeléssel értesülve

A másnap kezdetének tekintsük tehát március 6-át, amely minden szempontból sűrű nap volt Magyarországon is. Arról, hogy a diktátor egészsége úgymond megrendült, az újságolvasók már az előző napon is tudhattak, hisz erről a lapok aggódó hangú egyenközleményt adtak ki.

A Múlt-kor olvasói egy korábbi cikkünkből pedig még arra is emlékezhetnek, hogy az egyik napilap, a Népszava első oldalán a Féltő szeretettel fordul hazánk népe Sztálin elvtárs felé című cikk kezdő sorában a „mélységes megrendüléssel” szófordulat „mélységes megrendeléssel”-ként jelent meg, s ezért a sajtóhibáért a lap olvasószerkesztője, Bodó Béla féléves börtönnel lakolt.

 

A bizánci koreográfiában jártas Rákosi Mátyás és a magyar pártvezetés már március 4-én élt a gyanúperrel, hogy tulajdonképpen „a szocializmus nagy építőmestere” elhunytát vetíti előre az a bejelentés, hogy a testvérpárt vezetője agyvérzést kapott.

A Magyar Dolgozók Pártjának (MDP) operatív szervezete, a Titkárság a halálhír közzétételének másnapján, a reggeli órákban rendkívüli ülést tartott, amelynek egyetlen napirendi pontja volt: a Sztálin elvtárs halálával kapcsolatos tennivalók kijelölése. Noha e tanácskozásról csak szűkszavú jegyzőkönyv maradt fenn, abból azonban egyértelműen kiderült, hogy a Titkárság mind a 13 tagjának bőven akadt feladata és ellenőriznivalója, s a végrehajtásban Rákosi járt az élen.

Valószínűleg már az előző éjszaka több – a sajtóban aztán 6-án megjelent – közleményt is ő fogalmazott meg, részvéttáviratokat a „gyászbaborult magyar dolgozó nép nevében” a testvérpárt vezetőinek, valamint egy felhívást a magyar néphez, hogy már csak a szörnyű veszteség miatt is „zárjuk még szorosabbra sorainkat, tömörüljünk még jobban nagy pártunk, Népköztársaságunk Kormánya, Sztálin elvtárs hű tanítványa, Rákosi Mátyás elvtárs köré”.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2022. őszi számában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár