2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szivarozó Mickey egérrel osztotta a halált Adolf Galland, a Luftwaffe ászpilótája

2022. február 9. 15:50 Múlt-kor

Nem értett egyet Hitlerrel

Aggodalmai alaptalanoknak bizonyultak, tovább repülhetett. 1942 januárjában már 96 győzelemnél tartott.

Az év végén vezérőrnagyi rangra emelkedett, így ő lett a német hadsereg legfiatalabb tábornoka. 1943-ban már a forradalmian új Messerschmitt Me 262 sugárhajtású gépet tesztelte.

Galland óriási lehetőségeket látott a hadrendbe állítandó gépben, amelyet olyan vadászgépként képzelt el, amellyel nézetei szerint sikerrel lehetett volna megállítani a Németországot bombázó repülő erődöket.

Hitler viszont vadászbombázóvá szerette volna alakíttatni Willy Messerschmittel a sugárhajtású csodafegyvert. A lamentálással a náci Németország értékes időt vesztett.

Erről Galland így vélekedett: „(…) úgy hiszem, ha a 262-est sikerült volna másfél évvel korábban nagy számban vadászgépként hadrendbe állítanunk, akkor a légi háború menete megfordítható lett volna. A háború végkimenetelét persze nem tudta volna megváltoztatni egyetlen gép, de a konfliktus lezárása később következett volna be, mert 1944. június 6-án nem történt volna meg a normandiai partraszállás, vagy legalábbis nem lett volna sikeres, ha a 262-esek bevethetőek lettek volna.”

Galland szerint 300, tapasztalt pilótákkal irányított Messerschmitt 262 napi rendszerességű bevetése képes lett volna átütő sikereket elérni a levegőben.

Az 1944 áprilisában altábornaggyá kinevezett Galland, a vadászrepülők parancsnokaként egyre többször került összeütközésbe a Luftwaffe vezérével, Hermann Göringgel, aki Hitlerrel együtt gyakran támadta Gallandot és a többi vadászpilótát a német légtér elégtelen védelme miatt.

Az ellentétek odáig fajultak, hogy a Luftwaffe ászát elmozdították pozíciójából, így Galland 1945 januárjától ismét az általa szeretett szerepkörben, egy vadászrepülőgépben űzhette az ellenfeleket.

A német sztárpilóta egy sebesüléssel zárta le a második világháborút. Fogságba esett, majd két évet töltött egy angliai fogolytáborban.

Szabadulása után Argentínába távozott és az argentin légierő tanácsadójaként ténykedett. 1954-ben tért haza Németországba, ahol 1996. február 6-án bekövetkezett haláláig élt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bruno Loerzer, Hermann Göring és Adolf Galland (Kép forrása: Wikipédia/  Bundesarchiv, Bild 101I-343-0674-16 / Boger / CC-BY-SA 3.0)Szemek az égen – az új gépek tesztelése (Kép forrása: Wikipédia/ Bundesarchiv, Bild 183-H28056 / CC-BY-SA 3.0)Galland a Condor légióban
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár