2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szivarozó Mickey egérrel osztotta a halált Adolf Galland, a Luftwaffe ászpilótája

2022. február 9. 15:50 Múlt-kor

Kétszer lőtték le egy nap alatt

A második világháború kezdetén, 1939 szeptemberében, a tapasztalt pilótát Lengyelországba vezényelték, ahol szárazföldi célpontokat kellett megsemmisítenie és itt bizonyíthatta a zuhanóbombázó taktika életképességét is.

Galland karrierjében a franciaországi hadjárat jelentett fordulópontot, azon belül is 1940. május 12., amikor élete első légi győzelmét aratta.

A két lelőtt Hawker Hurricane pilótái minden bizonnyal nem voltak olyan boldogok, mint a német. Az angliai csatában aztán egyik légi diadal követte a másikat, 1940. november 1-jén Galland már az 50. légi győzelmét ünnepelhette.

A Luftwaffe elit pilótája, aki egy Messerschmitt Bf 109-es vadászgéppel szórta a halált, gépének törzsére egy szivarozó Mickey egeret festetett. Galland ugyanis a szivarért és a Disney figuráért is rajongott.

Állítólag ő volt az egyetlen német pilóta, akinek a Messerschmittjébe szivargyújtót és szivartartót szereltek. Az utóbbira akkor volt szüksége, ha menet közben fel kellett vennie az oxigénmaszkot.

A Luftwaffe ászának azonban nem csak győzelmekben volt része. 1941. június 21-én a Franciaország feletti légi csatározásban ő húzta a rövidebbet; a dolog pikantériája az volt, hogy ezen a napon kétszer is lelőtték.

Az első incidenst könnyebben megúszta: „A hasára kellett letennem a gépem egy mezőn. Hamarosan értem jöttek, felvettek, és ebéd után egy újabb bevetésre indultam”– idézte fel az első fiaskót Galland.

A „délutáni műszak” azonban rosszabbul sikerült. Miután gépét egy Spitfire eltalálta, Messerschmittje zuhanni kezdett.

„A gépem lángolt, én megsebesültem. Megpróbáltam kiugrani a gépből, de a pilótafülke teteje nem mozdult, ezért a hátamat a tetőnek nyomva próbáltam azt kinyitni, miközben a gépem üvöltve a föld felé tartott. Mikor végre kinyílt a tető, akkor az ejtőernyőm hámja beakadt a rádióantennába. Küzdenem kellett, hogy kiszabadítsam magam, az ejtőernyőm szinte a földet érés pillanatában nyílt ki.”

Gallandra jellemző, hogy a két hajmeresztő „mutatvány” ellenére a két lelőtt, elvesztett vadászgép miatt sajnálkozott, illetve azért aggódott, hogy sérülései miatt nehogy földi szolgálatra osszák be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bruno Loerzer, Hermann Göring és Adolf Galland (Kép forrása: Wikipédia/  Bundesarchiv, Bild 101I-343-0674-16 / Boger / CC-BY-SA 3.0)Szemek az égen – az új gépek tesztelése (Kép forrása: Wikipédia/ Bundesarchiv, Bild 183-H28056 / CC-BY-SA 3.0)Galland a Condor légióban
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár