2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy Sándortól Polgár Juditig: kilenc ember, aki már kamaszként világraszóló teljesítményt nyújtott

2021. szeptember 29. 09:13 Múlt-kor

Tracy Austin (1962–)

Napjaink ifjú brit teniszsztárja, Emma Raducanu előtt hasonlóan fiatalon ért el sikereket az amerikai Tracy Austin, aki 1977-ben, mindössze 14 évesen az akkori legígéretesebbnek tartott versenyző, Chris Evert ellen mutatott meglepően összetett játékot Wimledonban.

Bár ekkor még Everté volt a győzelem, két évvel később, 1979-ben a US Open döntőjében már a 16 éves Austin diadalmaskodott.

Két évvel később újra megnyerte a nagynevű tornát, majd 1980-ban Wimbledonban vegyes párosban lett győztes testvére, John oldalán, ami önmagában különleges eredmény volt: ők voltak az első testvérpár, akik együtt nyertek Grand Slam-tornát.

Az 1980-as évek elejétől Austin karrierjét egyre többször akasztották meg a visszatérő sérülések, majd 1989-ben egy majdnem halálos kimenetelű autóbaleset végleg véget vetett sportkarrierjének. Tracy Austin történetének szomorú tanulsága, hogy a legszebb eredmények is hamar tovatűnhetnek.

Ennek ellenére nem csüggedt: játékosként való visszavonulása óta Austin sportkommentátorként futott be karriert.

Polgár Judit (1976–)

A világhírű magyar sakklegenda már 15 évesen megszerezte a sakknagymesteri címet, miután már 12 éves korában a világranglista 55. helyére sorolta őt a Nemzetközi Sakkszövetség. Korai éveiben többször látványosan is demonstrálta kivételes képességeit: bekötött szemmel győzött le avatott sakkmestereket.

Ekkoriban elterjedt nézet volt, hogy a nők nem alkalmasak a férfiakkal való érdemi versenyzésre a sakkban, azonban Judit testvéreivel, Zsuzsával és Zsófiával egyetemben sorozatosan bizonyította, mennyire tévedtek az így gondolkodók.

Judit 12 évesen szerezte meg a nemzetközi mesteri címet, ami azóta is megdöntetlen világrekord. 2014-es visszavonulása előtt egy sor neves férfi sakkozó felett aratott győzelmet, köztük volt Garri Kaszparov és Borisz Szpasszkij is.

Polgár Judit máig az egyetlen sakkozónő, aki az összesített sakkvilágranglista első tíz helyezettjébe bekerült. Az egészen fiatal korától fiúk közt versenyző sakkozónő sosem tartotta indokoltnak a külön férfi és női kategóriákat a sportban, tevékenységével és eredményeivel pedig ugyancsak emellett szólnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Domenico Maria Canuti (1625–1684): Nagy Sándor és BukephaloszA gyermek MozartJeanne d'Arc egy középkori kézirat iniciáléjánFanny Mendelssohn 1842-benFelix Mendelssohn 1846-banIfj. William Pitt 1783-banSrínivásza RámánudzsanPolgár Judit 2008-ban (kép forrása: Wikimedia Commons / Stefan64 / CC-BY-SA-4.0)Tracy Austin 2009-benMary Shelley
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár