2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy Sándortól Polgár Juditig: kilenc ember, aki már kamaszként világraszóló teljesítményt nyújtott

2021. szeptember 29. 09:13 Múlt-kor

Mary Shelley (1797–1851)

Az örök klasszikussá vált Frankenstein című regény írónője, egyben Percy Shelley költő felesége rendkívül tanulékony fiatal hölgy volt. Édesapja, a radikális író William Godwin nevelte, miután édesanyja, az ismert feminista írónő Mary Wollstonecraft gyermekágyi lázban meghalt nem sokkal a gyermek születése után.

E neveltetés életre szóló tudásszomjat ültetett el az ifjú hölgyben: a történelem és a klasszikus művek ismerete mellett tehetséges nyelvésznek is bizonyult, az olasz és a francia nyelv mellett az ógörögöt és a latint is elsajátította.

15 éves korában megírt előadása, amely A kormányzatok hatása a népek karakterére címet viselte, nagy sikert aratott a hallgatóság körében – bár a nemi szerepekkel kapcsolatos korabeli konvenciók miatt nem ő, hanem bátyja, William adta elő.

A következő évben ismerte meg az Oxfordi Egyetemről ateista nézetei miatt nemrégiben kicsapott Shelley-t, és 1814-ben el is szöktek Franciaországba, a pénztelenség azonban hamar visszakényszerítette őket Angliába.

Mindössze húsz éves volt, amikor a Frankenstein első ízben megjelent, és – a korra jellemző módon – az olvasóközönség azt feltételezte, hogy egy ennyire mély mondanivalójú művet kizárólag férfi kéz írhatott (sokan egyenesen úgy vélték, Percy Shelley a regény valódi szerzője).

Fanny (1805–1847) és Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847)

Fanny és Felix Mendelssohn – a Mozart testvérekhez hasonlóan – zenei virtuózok voltak, azonban a 19. századi merev ragaszkodás a nemi szerepekhez azt jelentette, hogy míg Felix kiteljesedhetett művészként és karriert építhetett tehetségéből, addig Fanny egyéb teendői, főként a családanyai szerep betöltése mellett foglalkozhatott csak a zenével.

Mindkét testvér rendkívül ügyes zongorista volt, és mindketten Bach szerzeményeit szerették leginkább. A Mendelssohn testvérpár fellépéseinek meglehetősen nagy szerepe volt abban, hogy Bach eddigre szinte elfeledett művei Európa-szerte népszerűvé váltak, és máig azok is maradtak.

Felix emellett tehetséges komponista volt már gyermekként is: 14 éves korára 12 vonósszimfóniát is megírt, 17 éves korára pedig egy teljes zenekaros szimfóniát, egy zongoranégyest, egy vonósnyolcast és egy nyitányt William Shakespeare Szentivánéji álom című darabjához.

Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832), aki elég idős volt ahhoz, hogy a fiatal Mozart játékára is emlékezzen, azt mondta, Felix Mendelssohn még nála is tehetségesebb volt. Fanny zenei karrierje során többnyire bátyját támogatta fellépésein, de mindketten szívesen adták elő egymás műveit, és közeli munkakapcsolatot alakítottak ki.

Egymás után, hat hónap különbséggel hunytak el szélütés következtében. A két testvér közül sokáig csak Felix neve volt ismert, az utóbbi évtizedekben azonban Fanny életműve is méltó helyére került öccséé mellett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Domenico Maria Canuti (1625–1684): Nagy Sándor és BukephaloszA gyermek MozartJeanne d'Arc egy középkori kézirat iniciáléjánFanny Mendelssohn 1842-benFelix Mendelssohn 1846-banIfj. William Pitt 1783-banSrínivásza RámánudzsanPolgár Judit 2008-ban (kép forrása: Wikimedia Commons / Stefan64 / CC-BY-SA-4.0)Tracy Austin 2009-benMary Shelley
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár