2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy Sándortól Polgár Juditig: kilenc ember, aki már kamaszként világraszóló teljesítményt nyújtott

2021. szeptember 29. 09:13 Múlt-kor

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)

Sok más kiemelkedő kamasszal ellentétben Mozartról a mai napig köztudott tény, hogy már gyermekként tanúbizonyságot tett virtuóz zenei képességeiről. Apja, Leopold Mozart mind az ifjú Wolfgangot, mind nővérét, a Nannerlnek becézett Anna Mariát számos turnéra vitte Európa különböző udvaraiba, ahol arisztokraták és uralkodók ámultak el a testvérpár tehetségén.

Wolfgang emellett kiváló zenei emlékezőképességgel is rendelkezett, és egy-két meghallgatás után pontosan és teljes egészében le tudott jegyezni olyan darabokat, mint például Gregorio Allegri Miserere című egyházi kórusműve, amelynek pontos kottáját féltve őrizték a Vatikánban, így Mozartig a beavatottakon kívül senki sem tudta előadni.

Mozart azonban mégis zeneszerzői képességeivel vonult be igazán a történelembe. Első szimfóniáját már nyolcévesen megírta, 14 évesen pedig már népszerű operaszerzőnek számított. 17 évesen a salzburgi érseki udvar hivatásos zenésze lett, itt húszéves korára már hegedűversenyek egész sorát szerezte.

Habár Mozart felnőttként is folytatta sikerszériáját, a pénzzel már korántsem tudott olyan jól bánni, mint a kottával, és minden tehetsége ellenére szegényen hunyt el.

Ifjabb William Pitt (1759–1806)

Mivel a valaha volt legfiatalabb brit miniszterelnökről, a mindössze 24 évesen hivatalba lépő William Pittről van szó, az olvasó már eleve feltételezheti, hogy kamaszéveit sem éppen semmittevéssel töltötte.

A szintén politikus idősebb William Pitt fiaként jobbára otthon részesült oktatásban, 14 évesen azonban beíratták a cambridge-i Pembroke College bentlakásos intézménybe, ahol klasszika-filológiát, történelmet, matematikát és kémiát egyaránt tanult.

Mindezen túl azonban nyilvánvaló volt, hogy politikai karrierre nevelték: apja alaposan kiképezte a szónoklás művészetében, mindvégig arra biztatva fiát, képzelje magát a parlament alsóházába.

1781-ben, 21 éves korában már meg is választották az elnéptelenedő Appleby választókerület képviselőjévé, két évvel később pedig az amerikai gyarmatok függetlenségi háborúját kísérő zűrzavarban megkaparintotta a miniszterelnöki széket.

Habár később magabiztos teljesítményt nyújtott a forradalmi Franciaország ellen viselt háború során, Pitt főként rendkívül fiatalon elkezdett politikusi karrierje miatt maradt emlékezetes a történelem lapjain.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Domenico Maria Canuti (1625–1684): Nagy Sándor és BukephaloszA gyermek MozartJeanne d'Arc egy középkori kézirat iniciáléjánFanny Mendelssohn 1842-benFelix Mendelssohn 1846-banIfj. William Pitt 1783-banSrínivásza RámánudzsanPolgár Judit 2008-ban (kép forrása: Wikimedia Commons / Stefan64 / CC-BY-SA-4.0)Tracy Austin 2009-benMary Shelley
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár