2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hat őrült uralkodó

2014. november 11. 14:20

Mexikó bomlott elméjű császárnéja

Nehezen lehetne hányattatottabb, "idegenebb" sorsot elképzelni, mint amilyen Mexikó Habsburg császárnéjának, Saroltának jutott. Az I. Lipót belgiumi király és Viktória brit királynő unokatestvérének leányaként született hercegnő 17 éves volt, amikor 1857-ben feleségül ment Miksa osztrák herceghez. Eleinte Milánóban éltek, ugyanis Miksa a Habsburg Birodalomhoz tartozó Lombard-Velencei Királyság helytartója volt, azonban két évvel később a liberális szellemű herceget Ferenc József leváltotta, így a Trieszti-öbölben lévő, híres Miramare kastélyban telepedtek le, amelyet Miksa építtetett.

A Habsburgok és III. Napóleon francia császár közötti együttműködés eredményeként francia intervenciós csapatok lepték el Mexikót, elüldözték a korábbi liberális elnököt, Benito Juarazt, s 1864-ben Miksa lett a közép-amerikai ország császára, Sarolta pedig a császárné. Hároméves országlásuk idején megtanultak spanyolul, támogatták a liberális földreformot, s az őshonos indián közösségek érdekeit is szem előtt tartották, aminek eredményeként a mexikói nép nagy részét megnyerték, azonban a konzervatívokat eltaszították maguktól, akik egyre csak szőtték a terveket a megbuktatásukra.

Sarolta mexikói császárné

1866-ban - a polgárháború után fellélegző és külpolitikailag ismét aktív Egyesült Államok a negyven évvel azelőtt megfogalmazott Monroe-elvre hivatkozva nem tűrte, hogy európai hatalmak befolyásolják az amerikai államokat, így egy blokád segítségével elérte, hogy a francia csapatok elhagyják Mexikót. A császári pár egyedül maradt. Sarolta még ebben az évben Európába utazott, hogy a pápától, valamint a francia császártól támogatást szerezzen, azonban a kudarcok, valamint férje iránti aggodalom miatt elméje megbomlott, és mély depresszióba süllyedt. A Mexikóban rekedt Miksát végül bekerítették a köztársaságpártiak, hívei pedig elárulták, így a kivégző osztag elé kellett állnia, ahol állítólag ezek voltak utolsó szavai: "Szegény Sarolta!"

A belga királyi család több orvost is felkért, hogy vizsgálják meg Saroltát, azonban mindegyik ugyanazt a diagnózist állapította meg: a nő elmebeteg. S minden valószínűség szerint valóban az volt, a Miramare-kastélyban, majd pedig a belga Tervuren-kastélyban élő Sarolta haláláig szentül hitte, hogy Mexikó császárnéja, a férje pedig hamarosan hazatér hozzá. Állítólag ágyában egy babát tartott, amelyet Maxnak nevezett el. Hat évtizeddel élte túl férjét, végül 1927-ben, 86 évesen hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár