2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hat őrült uralkodó

2014. november 11. 14:20

Őrült Johanna

Az Aragóniát és Kasztíliát egyesítő Ferdinánd és Izabella leányaként született Johannát 17 éves korában adták hozzá a női nem nagy tisztelőjéhez, a kifejezetten jóképű, szívtipró Habsburg Fülöphöz, akiről már életében anekdoták keringtek az afférjairól. Ezzel szemben Johanna szigorú, vallásos szellemben nőtt fel, sok időt töltött a templomban és a források szerint erkölcsös életet élt.

Egyes beszámolók szerint azonban még a hivatalos ceremóniát sem várták ki, Fülöp felszólított egy papot, hogy adja össze őket, majd a sebtében összecsapott esküvő után a házasok visszavonultak és a másnapi, nagy pompával megrendezett menyegzőn már feltűnően nyugodtak és boldogok voltak. A két eltérő jellemű és vérmérsékletű embert házasságuk elején szenvedélyes szerelem fűzte egymáshoz, ami uralkodói körökben meglehetősen ritka jelenségnek számított. Házasságuk tíz éve alatt szám szerint hat gyermekük, két fiuk és négy lányuk született. Fülöp azonban hamarosan visszatért házassága előtti kicsapongó életmódjához, Johanna erre eltávolított az udvarból minden szemrevaló fehérnépet, s egyre gyakoribbá váltak az őrjöngésig fokozódó veszekedések.

Őrült Johanna

1500-ban Johanna lett a spanyol trón örököse, s így felértékelődött a Habsburgok szemében, akik általa kívánták megszerezni a nagyhatalommá váló ibériai államot. Habár a férje, az apja és fia, a későbbi V. Károly egész életében ellene dolgoztak, egészen 1555-ben bekövetkezett haláláig hivatalosan ő volt a spanyol királyi felség, pedig 1516-tól társuralkodói rangban, ám a nagyvilágtól elvonultan uralkodott fia mellett. Őrültségének hangoztatása az intrikák sorába illeszkedett.

A spanyol nép által A szerelem bolondja/Őrült szerelmes (La Loca d'amor) néven emlegetett Johanna elmeállapota csak akkor fordult valóban válságosra, amikor 1506-ban Szép Fülöpöt elveszítette. A fiatal férfit egy hirtelen és gyors lefolyású betegség, "forróláz" vette le a lábáról, és szinte természetes, hogy a német területeken azonnal megindult a szóbeszéd: a felesége mérgezte meg. Ez azonban nem túl valószínű, hiszen a krónikások borzadva számoltak be arról, hogy Johanna nem volt hajlandó kiadni Fülöp bebalzsamozott holttestét, hálószobájában őrizgette, sőt a korabeli pletyka szerint a hitvesi ágyba is maga mellé fektette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár