2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hasznos társakból isteni szimbólumokká váltak a macskák az ókori Egyiptomban

2021. augusztus 25. 18:04 Múlt-kor

Irigyelt tulajdonságokkal bírtak

Amellett, hogy nagyra értékelték, hogy a kecses négylábúak távol tartják otthonaiktól a rágcsálókat, kígyókat és egyéb kártevőket, az ókori egyiptomiak azt is látták, hogy a macskafélék minden méretben okosak, ügyesek és erősek.

„Szahmet oroszlánfejű istennő volt, aki harcosként és védelmezőként féken tartotta a napisten Ré ellenségeit, illetve a fertőzéseket és betegségeket” – jegyzi meg Troche. „Ebből láthatjuk, hogy az ókori egyiptomiak a macskafélékre védelmezőkként tekintettek, egyúttal tisztelve harciasságukat is.”

Továbbá egy másik fontos tulajdonságot is tulajdonítottak a macskáknak: a termékenységet. „Gyakran ábrázolják őket a nők székei alatt ülve, a nőkkel, vagy talán általánosabb értelemben a termékenységgel való kapcsolatot sugallva” – mondja Troche, hozzátéve, hogy az asszociáció vélhetően abból ered, hogy a macskák rendszerint számos kölyköt ellenek egy alomban.

Macskamúmiák

Az ókori egyiptomiak úgy gondolták, isteneik különféle alakokat ölthetnek, és az évszázadok során egyre elterjedtebbé vált a gondolat, hogy állatok, köztük macskák alakjában is megjelenhetnek.

„Ezek az istenek nem csupán macskafejjel jelenhettek meg, de egy macska testében is” – magyarázza Skidmore. „Ezért mumifikálták a macskákat, és ezért épült ki egy egész iparág a macskák tenyésztésére és mumifikálására az ókori Egyiptomban.” A macskákat megölni szigorúan tilos volt, egyetlen kivétellel: ez volt a mumifikálás.

„A macskákat magukat nem istenekként tisztelték, de olyan hordozótestekként, amelyeket az istenek megszállhattak, és amelyek képét az istenek magukéul választhattak” – mondja az antropológus.

Mivel az élet minden területén jelen voltak, talán szükségszerű is volt az ókori Egyiptom halálközpontú világnézetében, hogy a halálban is ennyire markánsan jelen legyenek a macskák. A tömeges leölésük és mumifikálásuk is azonban – bármennyire értelmetlennek és elhibázottnak látjuk is mai szemmel – végső soron az emberek irántuk érzett tiszteletének jele volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Védelmező macskafigurával ellátott állatkoporsó az ókori EgyiptombólMacskamúmia a párizsi Louvre gyűjteményébőlKölykével fekvő macska bronzszobra az ókori Egyiptomból, a párizsi Louvre gyűjteményébenHalat evő macska egy szék alatt egy egyiptomi sír falfestményénThotmesz herceg (III. Amenhotep fáraó fia) macskájának szarkofágján látható ábrázolás
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár