2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hasznos társakból isteni szimbólumokká váltak a macskák az ókori Egyiptomban

2021. augusztus 25. 18:04 Múlt-kor

Társaság a túlvilágon

Miután életükben is macskát tartottak, az ókori egyiptomiak gyakran a túlvilágra is továbbvitték e kapcsolatot. „A sír az ember posztumusz háza volt az örökkévalóságig” – magyarázza Troche. „Az ember sírjában ábrázolva volt a családja, legjelentősebb címei és díjai, illetve az általa kedvelt tevékenységek. Hogy ezen az úgymond tablón ott vannak a macskák is, sokat elmond az ókori egyiptomiak napi életében betöltött szerepükről, illetve abbeli reményükről, hogy velük tartanak majd a következő életbe is.”

Nebamun, egy Thébában élt 18. dinasztia kori hivatali írnok sírjának egyik festménye – amely ma a British Museumban található – egy macska társaságában ábrázolja a halászó, illetve vízimadarakat befogó férfit. A macska egy elejtett madarat a szájában tart, karmaiban pedig két másikat. Az állat egyik szeme valódi arannyal van kifestve, a múzeum szakértői szerint ez az egyetlen ismert példa erre az igen költséges eljárásra a thébai sírok körében.

A macskák azonban nem csupán a falfestményeken lehettek jelen az ókori egyiptomi sírokban – gyakran mumifikálták is őket, és gazdájuk mellé helyezték a sírba. Ennek egyik funkciója az volt, hogy az elhunyt embernek nyújtson segítséget a túlvilágon. „Ez azt jelentette, hogy az elhunyt személy a mumifikált macska testét is elfoglalhatta a túlvilágon” – mondja Monique Skidmore, a Deakin Egyetem antropológusa.

Az ókori uralkodók tették őket divatossá

Ahogy a korábbi és későbbi civilizációk és kultúrák esetében, úgy az ókori Egyiptomban is az uralkodó osztály ízlése szabta meg a szélesebb néprétegek által követett divatot az élet szinte minden területén.

„Az ókori egyiptomiak részben isteneik tettei és elvárásai miatt tartották oly nagy becsben a macskákat, de egyúttal azért is, mert a fáraók nagymacskákat is tartottak” – magyarázza Skidmore. „Az egyiptomi uralkodó osztály tagjai aranyba öltöztették macskáikat, és engedték nekik, hogy az ő tányérjukról falatozzanak.” Habár az alsóbb osztályok tagjai nem díszíthették háziállataikat nemesfémekkel, saját ékszereiken népszerű motívumokat képeztek többek közt a macskák is.

És bár a macskák a fáraók kedvenceinek számítottak, a különféle dinasztikus korokban más és más aspektusaik kerültek előtérbe. „Basztet például – Ré és Ízisz istenek lánya – eleinte vad nőstény oroszlánként került ábrázolásra, később azonban házimacskaként: gondoskodó anyaként, több kölyökkel, a család védelmezőjeként” – teszi hozzá Skidmore.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Védelmező macskafigurával ellátott állatkoporsó az ókori EgyiptombólMacskamúmia a párizsi Louvre gyűjteményébőlKölykével fekvő macska bronzszobra az ókori Egyiptomból, a párizsi Louvre gyűjteményébenHalat evő macska egy szék alatt egy egyiptomi sír falfestményénThotmesz herceg (III. Amenhotep fáraó fia) macskájának szarkofágján látható ábrázolás
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár