2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedi érzékkel rendelkezett a merész harctéri húzásokhoz Erwin Rommel

2021. június 16. 15:02 Múlt-kor

A Sivatagi Róka

Rommelt 1941 februárjában helyezték át Afrikába, ahol igen rosszul állt a tengelyhatalmak szénája. Mussolini, hogy ne maradjon le Hitlertől, több helyen is beavatkozást rendelt el, így az olasz csapatok harcoltak Dél-Franciaországban, a Balkánon, és Észak-Afrikában is.

A katonai akcióikat azonban nem igen kísérte siker, az Egyiptomba történő lassú benyomulás kudarca az olasz hadsereg egyik kínos epizódja volt, és csak azért nem kapott nagyobb publicitást, mert a Görögország elleni támadás még az afrikainál is nagyobb pofon volt az olasz diktátornak. Az Egyiptom elleni támadás során például többször előfordult, hogy az olasz egységek egyszerűen eltévedtek a sivatagban.

Afrika a második világháború egyik speciális terepe volt. A hadseregek egy nagyjából kétszáz kilométer széles sávban mozogtak, amely a Szahara és a Földközi-tenger között terült el. A terep többnyire sík volt, és a civil lakosság más frontokhoz képest elenyésző mértékben volt jelen.

Rommel a megérkezése után, mielőtt még a teljes ereje Afrika földjére lépett volna, ellentámadást indított a britek ellen, és 900 kilométerrel visszavetette őket. Rommel számára kulcsfontosságú volt a gyorsaság, és az ellenfél számára váratlan hadműveletek kivitelezése. Számos kollégájával ellentétben ő nem maradt a törzsénél a harcmezőtől távol, hanem gyakran személyesen jelent meg a legrázósabb frontszakaszokon, hogy onnan irányítsa az embereit.

Olyannyira népszerű volt, hogy egy alkalommal, amikor Joseph Goebbels újságja, a Das Reich életrajzot közölt róla, azt írták, hogy a kezdetektől fogva a náci párt tagja volt. Rommel felháborodása okán a lap példátlan módon kénytelen volt helyreigazítást közölni, hogy valójában soha nem lépett be az NSDAP-be.

A vezetése alatt működő Afrikakorps a jól felszerelt brit csapatokkal szemben gyakran szenvedett krónikus utánpótláshiányban, nem volt elég ellátmány, üzemanyag, alkatrész, és ha a szállítmányok el is jutottak Tripoliba, onnan még több száz kilométert kellett megtenniük a harcterekig. Az elnyúló utánpótlási vonalak, és a támadás kifáradása vetette vissza Rommelt az első offenzívája után 1941 végén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az ifjú Rommel az I. világháború idejénHitler és Rommel kezet fognak 1942 novemberébenNémet harckocsi egy francia város utcáján, 1940.Rommel a német 15. páncélos hadosztállyal Líbiában, 1941.Rommel páncélozott parancsnoki járművében Tobruknál, 1942 júniusábanA brit 8. hadsereg új parancsnoka, Bernard Montgomery (k, mutat), meglátogatja a 22. páncélos dandárt Egyiptomban, 1942 augusztusábanRommel más német tisztekkel együtt szemléli a parti védműveket Normandiában, 1944.
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár