2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedi érzékkel rendelkezett a merész harctéri húzásokhoz Erwin Rommel

2021. június 16. 15:02 Múlt-kor

A Szellemhadosztály élén

Rommel választása a tíz páncélos hadosztály egyikére, a hetedikre esett. Mivel összesen tíz ilyen hadosztály volt, számos tiszti fokozatot átugrott a kinevezésével, viszont lehetőséget látott arra, hogy a gyakorlatban is kamatoztassa elméleti tudását és korábbi háborús tapasztalatait.

Saját magát is alaposan felkészítette, a visszaemlékezések szerint mindent megtett, hogy legalább olyan fitt legyen, mint a fiatal beosztottjai, és visszanyerje a Hitler főhadiszállásán töltött időszak előtti kondícióját. Hogy elérje a célját, többek között minden reggel két kilométert futott.

1940. május 9-én indult meg a támadás Franciaország ellen, amely megalapozta Rommel hírnevét. Az utászai a tüzérségi tűz ellenére építettek pontonhidat a Meusén, hogy átkeljenek, majd sikeresen áttörték a francia vonalakat.

Ő és Guderian figyelmen kívül hagyták azt az utasítást, hogy az első sikeres áttörés után álljanak meg. Rommel mélyen benyomult Franciaország területére, csak az első nap ötven kilométert megtéve. A 7. páncélos hadosztály elnyerte a Szellemhadosztály nevet, utalva arra, hogy a szövetségeseknek fogalma sem volt arról, hogy hol bukkanhatnak fel.

A La Manche csatornát a hadosztály június 10-én érte el, a napi menetteljesítménye átlagosan 50-60 km volt, de előfordult 160 km mély előrenyomulás is. Egyes források szerint több mint kilencvenezer ellenséges hadifoglyot ejtettek, és több száz ellenséges páncélost semmisítettek meg.

Rommel a feleségének írt levelében csak úgy emlegette a hadjáratot, mint egy villámgyors Tour de France-ot. Egy jellemző anekdota szerint május 15-én Rommel és a törzse Avesnes-nél pihent le, mikor egy francia nő lépett oda hozzá, és megkérdezte, hogy angolok-e. Mikor Rommel azt felelte, hogy ők németek, a nő sikoltozva visszaszaladt a házába azt kiabálva, hogy barbárok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az ifjú Rommel az I. világháború idejénHitler és Rommel kezet fognak 1942 novemberébenNémet harckocsi egy francia város utcáján, 1940.Rommel a német 15. páncélos hadosztállyal Líbiában, 1941.Rommel páncélozott parancsnoki járművében Tobruknál, 1942 júniusábanA brit 8. hadsereg új parancsnoka, Bernard Montgomery (k, mutat), meglátogatja a 22. páncélos dandárt Egyiptomban, 1942 augusztusábanRommel más német tisztekkel együtt szemléli a parti védműveket Normandiában, 1944.
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár