2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedi érzékkel rendelkezett a merész harctéri húzásokhoz Erwin Rommel

2021. június 16. 15:02 Múlt-kor

Kudarcok

Rommel friss utánpótlással indította el az újabb támadását 1942-ben, és ekkor aratta legnagyobb sikereit is. Június 21-én elesett Tobruk, majd az első el-alameini csata előtt mindössze 106 kilométerre megközelítette Alexandriát. Mindezt úgy, hogy folyamatosan utánpótlási problémákkal kellett küszködnie, az ellenfelei pedig szinte folyamatosan túlerőben voltak mind a levegőben, mind a szárazföldön. Rommel hiába bombázta a kéréseivel Hitlert, hogy Afrika legalább olyan fontos hadszíntér, mint a Szovjetunió, az ellátási problémák nem szűntek meg.

A Sivatagi Róka méltó ellenfelet kapott Bernard Montgomery személyében, aki megfelelően tudta felhasználni a rendelkezésére álló túlerőt, és elődeivel szemben nem esett bele Rommel csapdáiba. Óvatossága és aprólékossága döntő tényezőnek bizonyult. A két el-alameini csatában, valamint Alam el Haifánál a britek megállították az Afrika Korpsot.

Rommel kénytelen volt visszavonulni, de ekkor is bebizonyította, hogy a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a támadó hadműveletekhez értett. 1943 februárjában még vereséget mért a nyugat felől érkező, friss amerikai csapatokra s Kasserine-hágónál, de 1943-ban Hitler visszahívta, miután a Führer előtt is világossá vált a helyzet tarthatatlansága.

Ezután először Olaszországban szolgált, de az olaszokban továbbra sem bízott, és utóbb kiderült, hogy helytelenül vélekedett úgy, hogy az 1943-as szicíliai partraszállás után gyors összeomlás következik be. 1944-ben az Atlanti fal erődítményrendszer munkálataiba kapcsolódott be, a szövetségesek partraszállására készülve. (Rommel spárgáinak hívták például azokat a 4-5 méter magas oszlopokat, amelyeket az ellenséges vitorlázórepülőgépek és ejtőernyősök ellen állítottak fel).

Június 6-án azonban nem tartózkodott a német csapatok közelében, mert a felesége születésnapját ünnepelte odahaza. Ő is tévesen ítélte meg a partraszállás várható helyét, mivel Calais-nál várta azt, viszont úgy vélte, hogy gyors mozgású páncélos egységekkel még időben vissza lehet szorítani a szövetségeseket. Nem sokáig tudott bekapcsolódni a hadműveletekbe, 1944. július 17-én ugyanis két szövetséges gép megtámadta a gépkocsiját, Rommel pedig kirepült belőle, és súlyos sérüléseket szenvedett.

Csak a balesete akadályozta meg, hogy részt vegyen a Hitler ellen szőtt katonatiszti összeesküvésben, amely a július 20-án végrehajtott sikertelen merényletben csúcsosodott ki. Az ezt követő nyomozás elől azonban a Sivatagi Róka szerepe sem maradhatott rejtve, úgyhogy Hitler elengedte a kezét, és elrendelte a halálát. 1944. október 14-én öngyilkosságra kényszerítették, a Führer cserébe megkímélte a családját és a hírnevét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az ifjú Rommel az I. világháború idejénHitler és Rommel kezet fognak 1942 novemberébenNémet harckocsi egy francia város utcáján, 1940.Rommel a német 15. páncélos hadosztállyal Líbiában, 1941.Rommel páncélozott parancsnoki járművében Tobruknál, 1942 júniusábanA brit 8. hadsereg új parancsnoka, Bernard Montgomery (k, mutat), meglátogatja a 22. páncélos dandárt Egyiptomban, 1942 augusztusábanRommel más német tisztekkel együtt szemléli a parti védműveket Normandiában, 1944.
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár