2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jacques Revel Budapesten

2004. március 9. 11:15

A rendszerváltás óta számtalan esetben lehettünk tanúi annak, hogy egyik-másik politikai szereplő történeti érveléssel kívánja politikai ambícióit alátámasztani. Legutóbb Teleki Pál szobrának felállítása késztetett arra bizonyos csoportokat, hogy történeti érvekkel hozakodjanak elő. Aki azonban azt hiszi, ez valami speciálisan magyar jelenség, és a rendszerváltás korának múló tünete, súlyosan téved. A múlt politikai kihasználása valójában épp olyan idős, mint maga a professzionális történetírás - állítja Jacques Revel francia történészprofesszor, aki az Atelier Magyar-Francia Társadalomtudományi Központ meghívására már többedszer tartott előadást Magyarországon.

Korábban

A történetíró dilemmája
Schama: legyen a történelem mindenkié
Nem volna szabad a történelemkönyveknek ennyire unalmasnak lenniük - provokálja makacsul pályatársait Simon Schama angol sztártörténész hosszú évek óta.
Történelem a `nemzetépítés` szolgálatában
Az 1980-as évektől kezdődően radikális szemléletváltás következett be a XX. századdal foglalkozó délszláv történetírásban.
Kilencven esztendős Kosáry Domokos
A magyar történészek doyenje, huszonnyolc évesen lett a Történettudományi Intézet igazgatóhelyettese. A háború végén egy ideig diplomata, majd végleg a szaktudomány felé fordul.

`A történelmet le kell hűteni`

Jacques Revel
Jacques Revel az egyik legtekintélyesebb francia történész, az École des Hautes Études en Sciences Sociales elnöke. Fő kutatási területe jelenleg a historiográfia. Foglalkozott a 19. század végén, 20. század elején születő új társadalomtudományokkal (a francia földrajzi iskola, a durkheimi szociológia és a történettudomány vitája), feldolgozta az Annales kör történetírásának történetét. A mikrotörténet francia értelmezője és propagátora (idevágó cikkei részben magyarul is megjelentek). Jacques Revel meghatározó egyénisége a kritikai fordulat (Tournant critique) nemzedékének, vagyis az Annales folyóirat körüli történészek azon csoportjának, amelyik 1988-89-ben a történelem megújítására tett javaslatokat. François Hartoggal közösen adta ki az Usages politique du passé (A múlt politikai felhasználása) című kötetet.
Önálló kötete Magyarországon még nem jelent meg; a magyar olvasók folyóiratokból, könyvekhez írt előszókból vagy tanulmánykötetekben megjelent írásaiból ismerhetik. Jacques Revel az Atelier Magyar-Francia Társadalomtudományi Központ meghívására már többször járt Magyarországon. Tegnap az ELTE Bölcsészkarán - legutóbbi kötetének témájához kapcsolódóan - "az idő újrafelhasználásáról, a múlt politikai felhasználásáról" tartott előadást.

A történészek és a nagyközönség számára is közhelyesen hangzik, hogy a történelmet a politika, mondjuk bizonyos történések interpretálásának kisajátításával, felhasználhatja a saját céljaira - kezdte előadását Revel. Ez még csak nem is újdonság, hiszen a jelenség jószerivel egyidős magának a történetírásnak mint professzionális tudománynak a megszületésével. A 19. századi történetírók is megpróbálkoztak azzal, hogy biztosítékok beépítésével védjék újdonsült szaktudásukat a politikai ambícióktól - s ők is kudarcot vallottak.

A történelem mint szaktudomány megjelenését sokan Leopold von Ranke német történész tevékenységéhez kötik, s ha ez vigasztalja a mai, szaktudásukat féltő történészeket, már Ranke is keményen szembesült a történetírás és a politika érzékeny kapcsolatának problémájával. Hogyan lehet elkerülni, hogy a történetírás a politika eszközévé váljon? - tették fel a kérdést Ranke kortársai. Sehogy - voltak kénytelenek szembesülni az igazsággal, amit az a korabeli folyamat is igazol, ahogy a frissen létrejött professzionális német történetírás egyszersmind ideológiát is szolgáltatott a porosz nemzetállam politikai síkon zajló megteremtéséhez.

Az alighogy megszületett modern történetírás és az aktuálpolitika viszonya Franciaországban - ahol az 1870-es évekre tehető a professzionális történetírás megjelenése - is hasonló következtetések levonására késztette a historikusokat. A kor francia történészei a "történelmet le kell hűteni" jelszavával vágtak neki a múlt feltérképezésének, s azt hirdették: a politikailag eleve érzékeny témákat - mint pl. a francia forradalom vagy az állam és az egyház viszonya - eleve ki is kell hagyni a vizsgált jelenségek sorából. Elvük azonban használhatatlannak bizonyult például az invesztitúra-harcok elemzésénél, hiszen ennek a témának a leírása lehetetlen volt az állam és az egyház viszonyának érintése nélkül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár