2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zsúfoltnak érezte házasságát Diana hercegné, mivel hárman voltak benne

2021. július 1. 07:22 Múlt-kor

60 éve, 1961. július 1-jén született brit arisztokrata családban Diana hercegnő, Károly brit trónörökös volt felesége, Vilmos és Harry herceg édesanyja. Életét a depresszió, válásának körülményei, valamint a királyi családdal fennálló konfliktusa nehezítette meg, ennek ellenére a félénk és tapintatos hercegnő természetes kedvességével és karitatív tevékenységével meghódította alattvalói és az egész világ szívét. Örökségét tragikus halála sem árnyékolhatta be. 

A trónörökös felesége

Diana Frances Spencer 1961. július 1-jén született brit arisztokrata családban. A Lady előnevet 1975-ben kapta meg, amikor apja Spencer grófja lett, ekkoriban ragadt rá a „Lady Di” becenév. Már édesapja, Edward is több szállal kötődött a királyi családhoz, VI. György és II. Erzsébet lovászmestereként szolgált – noha ez a szerep ma már inkább reprezentatív – 1950-1954 között.

Szülei 1969-ben elváltak, három testvérével, édesapjukkal és nagyapjukkal élt tovább az ősi családi birtokon. Tanulmányai során elsősorban zenei tehetségét – zongorán szeretett játszani –  csillogtatta, mellette táncolt, de gyermekkori álma nem válhatott valóra: túl magasra nőtt ahhoz, hogy balerina válhassék belőle. Svájcban is eltöltött egy szemesztert, de iskoláit nem végezte eredményesen, ezért Londonba költözött és  gyermekgondozóként kezdett dolgozni.

1977-ben egy vadászaton ismerkedett meg a nála tizenhárom évvel idősebb Károly walesi herceggel, akinek végül évekkel később, mindössze néhány személyes randevú után 1981. július 29-én a londoni Szent Pál-székesegyházban „az évszázad esküvőjén” fogadott örök hűséget. Az eseményt tévén és rádión keresztül közel egymilliárd ember követte, az ifjú ara megjelenése lenyűgözte a nézőket: selyemruháját, tiaráját, csodálatos, orchideából, fréziából és arany rózsából álló csokrát milliók irigyelték. Az esküvői öltözete már önmagában 9000 fontot (mai értéken 35 000 fontot, azaz csaknem 15 millió forintot) ért. 

Az esemény magasztosságához nem, szerelmük ragyogásához annál több kétség férhetett. A házasság megkötése előtt egy interjúban kérdezték az ifjú párt, hogy szeretik-e egymást. Diana erre egyértelműen igennel válaszolt, míg Károly csak ennyit mondott: „Bármit is jelentsen a szerelem!” Az utókor ezt a kijelentést  előszeretettel „baljós előjelként” tartja számon. 

Diana egyik napról a másikra a világ legtöbbet fényképezett asszonyává vált. A félénk és tapintatos hercegnő természetes kedvességével meghódította alattvalói és az egész világ szívét, kiérdemelve „a nép hercegnéje” nevet. A csillogó felszín mögött azonban boldogtalan nő rejtőzött. Szenvedett a királyi családot gúzsba kötő merev szabályoktól, hagyományoktól, viszonya feszült lett anyósával, II. Erzsébet királynővel.

A királyi családban elsőként gyermekének nem otthon, hanem kórházban adott életet: 1982. június 21-én megszületett Vilmos herceg, 1984. szeptember 15-én Harry herceg. A névadásban Diana akarara érvényesült, mert Károly az Artúr, illetve az Albert neveket szánta fiainak. 

A szülők a gyermekek születése után egyre távolabb kerültek egymástól. Károly mindvégig fenntartotta viszonyát titkos, majd felvállalt szeretőjével, Camilla Parker Bowlesszal (akit 2005-ben feleségül vett). A sértett és megalázott hercegnénél 1984 után depressziós tünetek, öngyilkossági kísérletek és kóros evési rohamok (bulimia) jelentkeztek.

Mindebből a nagyközönség egy ideig semmit sem sejtett: Lady Diana manökennek beillő alakjával és fotogén arcával, elegáns ruhákban gyakran tűnt fel a színes bulvármagazinokban, divatikonnak számított, házastársával együtt járta a világot, utolsó közös útjuk a Koreai Köztársaságba vezetett 1992-ben. A hercegi pár ez év végén költözött hivatalosan is külön, a válást tizenöt év házasság után, 1996. augusztus 28-án mondták ki. Diana 1995-ben a brit monarchiát alapjaiban megrázó interjút adott, amelyben „kissé zsúfoltnak” nevezte házasságát, „mert hárman voltak benne”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Diana hercegné és Hillary Clinton 1997-ben (a megbeszélés a taposóaknák elleni adománygyűjtő kampány részleteiről folyik)Diana hercegné és John Travolta a Fehér Ház vendégeit nyűgözi le táncával 1985-benDiana hercegné és Károly herceg a parlament megnyitásán 1981-benGrácia monacói hercegné Károllyal és Diánával Diana hercegné 1992-ben
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár