2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáéled Pécsvárad vára

2009. július 6. 13:58

Az államalapítás korából nemhogy kevés épületegyüttes, de egyáltalán kevés emlék maradt fenn hazánkban, ezért képvisel különös értéket a pécsváradi vár, és az egykori bencés apátság. Az építmény történetét ünnepségsorozattal és egy konferenciával idézik meg.

Pécsvárad városa 2009. június elején új üzemeltetővel kötött szerződést, és jelentős munkálatok kezdődtek a vár területén. A két fél közös célja, hogy méltó módon mutassák be az egyedülálló államalapítás kori műemlék-együttest, Szent István, Asztrik apát emlékhelyét és a 10. századi várkápolnát.

A várturizmus évadát éli így ezekben a hetekben a pécsváradi vár, ahol naponta 80-90 látogatót fogadnak: számos csoport érkezik, sokan családi program keretében térnek be az ódon falak közé - számukra valamint a diákok és a nyugdíjasok részére kedvezményes belépőket is kínálnak. Emellett hosszú szünet után ismét szakszerű vezetéssel látogatható az egykori bencés monostor is. A múzeumőrök a Pécsváradi Várbaráti Kör tagjaiként nemcsak az erősség nevezetességeit mutatják be, hanem a környék látnivalóihoz is eligazítást adnak.

Mint két évtizede minden augusztusban, idén is a vár lesz a fő színtere a Szent István Napok rendezvényeinek, amelyek szinte minden napra kínálnak hangulatos szabadtéri koncertet, színházi előadást, helyi néptánc-hagyományokat. A pécsi püspökség megalapításának idei, 1000. éves évfordulója alkalmával a Pécsváradi Várbaráti Kör konferencia és kiállítás keretében szeretné felidézni, milyen szerepet játszott a pécsváradi bencés apátság az egyházmegye létrejöttében. Szeretnék ráirányítani a figyelmet a Vasas-hegy tövi bencés monostornak a magyar állam korai szakaszában teljesített küldetésére. Fel kívánják mutatni a Pécs szomszédságában egykor virágzó másik korabeli egyházi központ, a pécsváradi bencés szerzetesközösség misszióját.

Az eseményt az ezeréves helyszínen, a pécsváradi várban rendezik a 2009. évi Nagyboldogasszony napi ünnepségek keretében, augusztus 14-én. Ez lesz a 2009. évi Szent István Napok központi rendezvénye Pécsváradon. A megemlékezés fővédnökéül a Pécsváradi Várbaráti Kör felkérte Mayer Mihály pécsi megyéspüspököt és dr. Várszegi Asztrik püspököt, a Pannonhalmi Szent Benedek Rend főapátját, akik a védnökséget vállalták, és támogatásukról biztosították a rendezvényt.

A pécsváradi monostor szerepe a pécsi egyházmegye létrejöttében című konferencián a kort, abban a pécsváradi apátság szerepét, annak pécsi és pécsváradi eseményeit a Pécsi, a Szegedi Tudományegyetem, a Pannonhalmi Szent Benedek Rend, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kutatói idézik fel. A kiállítás bemutatja a pécsváradi vár, az egykori bencés monostor román és gótikus stílusú épületeit, a vár egykori arculatát, ahogyan azt a régészeti kutatások feltárták.

Csóka Gáspár OSB, a korai bencés alapítások és Pécsvárad a magyar kereszténységben játszott szerepét mutatja be, dr. Font Márta a monostor településformáló szerepéről szól, dr. Kőfalvi Tamás a pécsváradi monostor korai történetének írott forrásait tárja fel. Kiss Gergely a pécsváradi alapítólevél létrejöttéről, míg Gállos Orsolya a pécsváradi apátság és a pécsi püspökség kapcsolatairól tart előadást. Végül Bodó Balázs A pécsváradi vár kutatásának régészeti eredményeit mutatja be.

A részletes program (pdf)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár