2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Püspöki tiltakozás a pécsi főtér történetét bemutató tablók szövege miatt

2009. június 24. 13:18 MTI

Tiltakozik a pécsi Széchenyi téren felállított és a tér történetét bemutató tablókiállítás szövegének tartalma miatt Mayer Mihály, a Pécsi Egyházmegye püspöke. Ha nem lenne törvénybe ütköző, festékszóróval tüntetné el a kifogásolt mondatokat.

"Az elmúlt időszakban kétszer is tiltakozásomat fejeztem ki e témában. Egy videofelvételen és egy meghívón is szerepelt már az a szöveg, amelynek lényege szerint Pécs akkor kezdett el fejlődni, amikor szabad királyi város lett, előtte püspöki elnyomásban volt" - közölte Mayer Mihály. A tablókat a baranyai megyeszékhely rekonstrukció alatt álló főterének építési területeit elhatároló rácsokra rögzítették.

A 19. századi főtérről szóló tablón az a szöveg olvasható, hogy "Pécs 1780-as püspöki fennhatóság alóli felszabadulásával változás indult meg a polgárok életében. Szabaddá vált a kereskedelem, a kocsmáztatás, fellendült az ipar, a város és a polgárok bevételei növekedni kezdtek, ami később az építkezési kedvet is meghozta".

Mayer Mihály szerint úgy tűnik, mintha Pécs 1780 előtt püspöki diktatúrában élt és nem fejlődött volna, amely nem igaz. Példaként hozta fel, hogy az első püspökök kórházakat építtettek, a katolikus egyháznak kiemelkedő szerepe volt a város zenei életének alakulásában, zenei oktatásában, Közép-Európa első, 1367-ben alapított első egyetemének létrehozásában és működtetésében. Klimó György püspök pedig 1774-ben megnyitotta a nagyközönség előtt könyvtárát, amely Magyarország első nyilvános könyvtáraként vonult be a történelembe - tette hozzá.

Mayer Mihály úgy vélte, hogy a szövegből "az elmúlt évtizedek ideológiája köszön vissza", amely azért fájó, mert az nem egy történelemkönyv lapjain, hanem egy nyilvános helyen olvasható. A problémát jelezte Pécs polgármesterének, jegyzőjének és a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatnak (KÖSZ) is, kérve a helybéliek és a városba érkező turisták "objektív" tájékoztatását, de még semmi sem történt az ügyben. "Mondtam a napokban olyat is, hogy úgy látszik, akkor a püspöknek kellene festékszóróval lefújni, de az nagy szégyen lenne, hiszen akkor én, aki törvényről, erkölcsről beszélek, nem tartanám be a törvényt" - jegyezte meg.

Kárpáti Zoltán, a KÖSZ helyi irodavezetője azt mondta: a kifogásolt szövegrészről Mayer Mihály tájékoztatóján elmondottakból értesült, hivatalos megkeresést még nem kapott, de biztos abban, ha ez megtörténik, sikerül megoldást találni a problémára. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tablók tartalmát régész és történész szakemberek állították össze hiteles történeti források alapján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár