2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétvégi várkalauz: Pécsvárad

2008. január 4. 14:00

A Dél-Duntántúl legmagasabb csúcsa a 682 méter magas Zengő, régi nevén Vashegy vagy Mons Ferreus. Déli lábánál terül el a ma négyezer lelket számláló, történelmi emlékekben gazdag Pécsvárad. A kisváros nyugati részén, egy lankás dombtetőn találhatjuk meg a hajdan volt megerődített bencés monostor épületét, melyet 1988-ra tártak fel és állítottak helyre.

A több fontos útvonal találkozásánál fekvő helyet szemelte ki az államalapító István király arra, hogy kolostort építtessen az ország keresztény hitre térítésében nagy szerepet játszó bencés szerzetesek számára. A felszentelésre 1015. augusztus 15-én került sor. A hagyomány szerint első apátja Asztrik volt, aki Rómából elhozta a koronát ura számára. Szent István a monostor ellátására több mint 30 falut rendelt, és utódai is bőkezű adományokkal látták el a rendházat.

Légifotók a várról a Civertan oldalán

Így tett I. László, és különösen II.(Vak) Béla, aki trónra lépése előtt évekig e falak között rejtőzködött üldözői elől. Az 1157-ben pusztító tűzvész sem vetette vissza a fejlődést, az épületegyüttes II. Géza király segítségével rövid időn belül visszanyerte régi fényét. Az 1241-42-es mongol veszedelem tapasztalatai alapján a monostort kőfalakkal kerítették körül. Pécsvárad befolyása már az Árpád-kor végén is országossá növekedett, apátjai részt vettek a királyi tanácsban, élvezvén az Anjouk megbecsülését is.

1923-as képeslapon

A 14-15. század fordulóján a védműveket kibővítették, a veszélyeztetett északi oldalon szárazárkot ástak, melyen kaputornyokkal védelmezett híd ívelt át. Minden bizonnyal ez időben készült el a vár három - ágyúk hordozására is alkalmas - barbakánja is. Mindezek dacára az 1500-as évek első felében az erődítmény már nem volt alkalmas a fenyegető török hódítás feltartóztatására. Utolsó apátja Martinuzzi Fráter György megkísérelte a falak megerősítését, de segítség híján kudarcot vallott. Ezért utasítást adott a védőművek felrobbantására.

További fotók a várról

A kiürített erődítményt a szerzetesek is elhagyták, így azt a törökök 1543-ban ellenállás nélkül vették birtokba, és megszállva tartották egészen 1686-ig, mikor az egyesült keresztény seregek e vidéket is felszabadították. Az omladozó épületet Zinzendorff Konrád kölni érsek hozatta rendbe, ekkor nyerte el mai formáját. Az építkezésnek azonban áldozatul estek a kaputornyok, a barbakánok többsége és a külső védőművek is. A 18. században a Mária Terézia által a budai egyetem fenntartására létrehozott uradalom központja kapott helyet a falak közt.

A régészeti feltárási és restaurálási munkálatok 1958-ban kezdődtek meg, és három évtizeden át folytak. A látogató ma megtekintheti a középkori monostor napvilágra hozott romjait, az altemplom freskóit, a vártemplomot, az állandó kiállításokat. Mindezeken túl a helyreállított épületszárnyakban szálloda is működik.

Megközelítés

Pécsvárad a Google Térképeken

Látogasson Pécsváradra!

Web: www.civertan.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár