2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A régészet nem kincskeresés

2009. április 1. 11:33 MTI

A régészeti lelőhelyekről szóló, április 1-jén hatályba lépő kormányrendelet veszélyeire és a felelősséggel végzett feltárások fontosságára hívta fel a figyelmet a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) létrejöttének második évfordulója alkalmából tartott, keddi sajtótájékoztatóján Virágos Gábor. A szervezet főigazgatója, aki beszámolt a szakszolgálat eddigi eredményeiről és tervezett munkáiról is, hangsúlyozta: a régészet nem kincskeresés.

Még veszélyeztetettebbé tenné a hazai régészeti lelőhelyeket a kormány 2008. december 31-i rendelete, amely április 1-ig az azonosításukhoz szükséges összes adat nyilvánossá tételére kötelezi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH) - vélekedett Virágos Gábor. Az új jogszabály a KÖH honlapján bárki számára korlátozás nélkül hozzáférhetővé teszi "a régészeti lelőhelyek, a régészeti védőövezetek, a műemléki területek és a műemlékek, valamint az azonosításukhoz szükséges és a védettségükre vonatkozó adatok naprakész, az adatok közötti keresés lehetőségét biztosító adatbázisát". Ez a kincsrablók számára egy olyan adatforrás lesz, amelyet ezentúl szabadon tudnak használni - figyelmeztetett a főigazgató.

Szakmailag mégsem ez lesz a régészetet érő legnagyobb kihívás - jegyezte meg. Mint mondta, félő, hogy az örökségvédelem kapacitásai ezentúl csupán a hivatalosan nyilvántartott helyszínekre tudnak korlátozódni. Virágos Gábor elmondta, hogy hozzávetőleg 50 ezer hazai lelőhelyet tartanak nyilván, de a Magyarország területén található lelőhelyek száma ennek akár négyszerese is lehet. Jelenleg 400 régész, mindent összevetve mintegy 3000 ember felügyeli régészetileg az ország egész területét, így nagyon gyakran csupán a beruházó jóindulatán múlik, hogy bejelenti-e az építkezése során felfedezett lelőhelyet.

"A rendelet jelen formájában ellehetetleníti a régészeti örökségvédelmet" - szögezte le a KÖSZ vezetője, hozzátéve: ezt a véleményt a szakma teljes egésze osztja. Mint kiemelte, az új rendelet valójában a beruházók érdekeit sem szolgálja, hiszen számukra is jobb, ha az építkezés kezdete előtt megtudják, számolniuk kell-e ásatásokkal a beruházás területén. A főigazgató közölte: jelenleg egy olyan jogszabály-javaslaton dolgoznak, amely a beruházókat is érdekeltté tenné az előkerült lelőhelyek bejelentésében, esetleg egy közös régészeti alap létrehozásával.

A KÖSZ elmúlt két évi munkájáról szólva a főigazgató elmondta, több mint 2 millió négyzetméter feltárására került sor, szemben a megelőző 17 esztendő alatt "kiásott" 8 millió négyzetméternyi területtel. A szakszolgálat jelenleg negyedik regionális irodáját készül megnyitni Nyíregyházán, de a napokban írták alá a szerződést egy 15 ezer négyzetméternyi raktárral felszerelt XI. kerületi bázisépületről is.

Belényesy Károly beszámolója szerint a KÖSZ évente majdnem 200 feltárást végez, főbb projektjei azonban a közút- és autópálya-építkezések nyomvonalán zajlanak. A szervezet régészeti igazgatója az elmúlt időszak legértékesebb leletei között említette az M6 Fejér megyei szakaszán kiásott avar kori csontfurulyát és egy Tolna megyei kincsleletet, egy Bátaszék közelében előkerült szkíta pecsételőt, amely jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításán látható. Kiemelte a Vácott előkerült, egyedülálló késő középkori-kora újkori edényleletet is, köztük az elsők közé tartozó - még valóban lábbal rendelkező - hazai lábasokat.

Mint a szakszolgálat munkatársai hangsúlyozták, a KÖSZ komoly figyelmet fordít arra, hogy a régészek munkáját a nagyközönséggel is megismertesse; a kecskeméti Mercedes-gyár területén végzett feltárásokra például a közelmúltban szervezett "ásatási nyílt napokon" több mint hatszázan voltak kíváncsiak. Virágos Gábor elmondása szerint így kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy "a régészet nem kincskeresés, hanem komplex adatkezelés és -keresés. Az adott kontextust csak mi tudjuk feltárni, de csak elsőként, mert utána elvész".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár