2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A koncentrációs táborok foglyaival készíttettek aprólékosan hamisított brit bankjegyeket a nácik

2020. október 1. 08:33 Paul Skates

Ausztria, Toplitz, Palesztina

A sachsenhauseni tábor felszabadítását követően a műhelyt és a foglyokat az ausztriai Mauthausen-Gusen-i koncentrációs tábor altáborába, Redl-Zipfbe szállították.

Május elején azonban ismét költözniük kellett – ezúttal Ebensee-be, ahova május 4-én érkeztek meg. Itt sem maradtak sokáig: a tábort május 6-án szabadították fel az amerikai erők.

Krügert a britek elfogták és két éven át fogva tartották, majd kiadták Franciaországnak. 1948-ban, vádemelés nélkül került szabadlábra, s Németországba ment. 1989-ben, a németországi Hamburgban távozott az élők sorából.

A hamis pénzek egy részéből a zsidó földalatti szervezetek a Palesztinába való kivándorlást finanszírozták, a többit a nácik a valódiakkal és az aranytömbökkel együtt a Toplitzi-tóba dobták, ahol 1959-ben találtak rájuk.

„A hamis bankjegyek még akkor is épek voltak” – mondta némi szakmai büszkeséggel Burger. A férfi a háború után megírta saját emlékiratait, majd húsz évig hallgatásba merült.

A memoárjai nyomán Stefan Ruzowitzky osztrák rendező A hamisító címmel Oscar-díjas filmet rendezett, Burger pedig sorra tartotta az előadásokat, hogy minél szélesebb körben megismertesse az emberekkel a holokauszt történetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Pénzverde a 17. századi Németországban. A bankjegyhamisítás „előfutára” a pénzcsonkítás volt, amelynek során a nemesfém érmék anyagából reszeléssel, kaparással vagy vegyi úton elvettek, majd az érméket névértéken továbbadták.Hermann Göring, a Harmadik Birodalom második embere Walther Funk gazdasági miniszterrel. Funk volt az egyetlen, aki mindvégig ellenezte a pénzhamisítási akciót.Elítéltek a sachsenhauseni koncentrációs táborban, amely remek álcául szolgált a titkos nyomda számára.Az egykori rabok egyike, Adolf Burger egy hamis 50 fontossal. Burger Az ördög műhelye címmel írta meg sachsenhauseni emlékeit.Merülni készülődő osztrák búvár a Toplitz-tónálA bankjegyek másfél évtized után is teljesen épek voltak.A náciknak végül üzemanyaghiány miatt nem sikerült megsemmisítő légi csapást mérniük a brit gazdaságra, s a tökéletes hamisítványokat a világháború végén a Toplitz-tóba süllyesztették.
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár