2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A koncentrációs táborok foglyaival készíttettek aprólékosan hamisított brit bankjegyeket a nácik

2020. október 1. 08:33 Paul Skates

Támadnak a fontok

Hasonló tervbe vágott a német vezetés is a második világháborúban. A Bernhard-hadművelet (Aktion Bernhard) célja a hamis bankók forgalomba hozatalával az infláció növelése, az angol font iránti bizalom és ezzel a szilárd lábakon álló angol gazdaság megrengetése volt. Az 'A' terv szerint a hamis pénzt egyszerűen Nagy Britannia felett szórták volna szét – egyből tonnaszámra.

Ugyan Joseph Goebbels „groteszk tervnek” nevezte, Lawrence Malkin történész szerint a propagandaminiszter nem utasította el elejétől fogva a grandiózus tervet. Az egyetlen komoly ellenvetés Walther Funk gazdasági minisztertől, a német jegybank, a Reichsbank elnökétől érkezett, aki – ironikus módon – óva intett a nemzetközi jog megsértésétől. Figyelmeztetése azonban süket fülekre talált – a kocka ezzel el volt vetve.

Alfred Naujocks, a német nemzetiszocialista titkosszolgálat, a Sicherheitsdienst (SD) ügynöke kapta meg a feladatot, hogy berendezzen egy műhelyt a pénzhamisításhoz. Naujocks korábban már „bizonyított”, hiszen Reinhard Heydrich SS-Obergruppenführer őt bízta meg azzal, hogy 1939. augusztus 30-án szervezzen támadást a lengyel határhoz közel fekvő Gleiwitz német város rádióadója ellen, és tüntesse fel azt lengyel akciónak, ami Hitlernek ürügyként szolgált arra, hogy a Wehrmacht behatolhasson Lengyelországba.

A műhelyt a berlini Grunewald városrészben, a Delbrückstraße 6. szám alatt rendezték be. Az SS-ügynök vezetésével közel két éven keresztül kísérletezett a tudósokból, műszaki szakemberekből és kézművesekből álló csapat.

Költségvetésük mintegy 2 millió birodalmi márka volt. Ekkor jó 400 ezer bankót nyomtattak, 5 és 10 fontos értékben. A terjengő legendákkal ellentétben az első hamisítványok minősége messze állt a tökéletestől.

Naujocks munkáját a hadművelet névadója, Bernhard Krüger SS-Sturmbannführer, a német rendőrség hamisítás elleni ügyosztályának korábbi főnöke, az SD talán legtehetségesebb hamisítója vette át 1942-ben. Krüger ekkor váratlanul azt az utasítást adta parancsba, hogy a feladat folytatásaként a Berlin határában levő sachsenhauseni koncentrációs táborban rendezzenek be egy titkos nyomdát. Az álca nem is lehetett volna tökéletesebb.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Pénzverde a 17. századi Németországban. A bankjegyhamisítás „előfutára” a pénzcsonkítás volt, amelynek során a nemesfém érmék anyagából reszeléssel, kaparással vagy vegyi úton elvettek, majd az érméket névértéken továbbadták.Hermann Göring, a Harmadik Birodalom második embere Walther Funk gazdasági miniszterrel. Funk volt az egyetlen, aki mindvégig ellenezte a pénzhamisítási akciót.Elítéltek a sachsenhauseni koncentrációs táborban, amely remek álcául szolgált a titkos nyomda számára.Az egykori rabok egyike, Adolf Burger egy hamis 50 fontossal. Burger Az ördög műhelye címmel írta meg sachsenhauseni emlékeit.Merülni készülődő osztrák búvár a Toplitz-tónálA bankjegyek másfél évtized után is teljesen épek voltak.A náciknak végül üzemanyaghiány miatt nem sikerült megsemmisítő légi csapást mérniük a brit gazdaságra, s a tökéletes hamisítványokat a világháború végén a Toplitz-tóba süllyesztették.
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár