2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A koncentrációs táborok foglyaival készíttettek aprólékosan hamisított brit bankjegyeket a nácik

2020. október 1. 08:33 Paul Skates

8 965 080

Krüger összesen 142 (más források szerint 144) zsidó hamisítót toborzott a nácik által létrehozott koncentrációs és megsemmisítő táborokból, először Sachsenhausenből, majd később elsősorban Auschwitzból. A foglyok, akik gyakorlatilag az életükért küzdöttek munkájuk során, rendkívül szigorú aprólékossággal végezték dolgukat. A legfiatalabb közülük nem volt 20 éves sem, a legidősebb pedig majdnem 60. Minden részletet leellenőriztek, így fedezték fel például azt is, hogy néhány betűt a másolásvédelem miatt minimális mértékben szándékosan megváltoztattak, vagy hogy a papírpénzeken láthatatlan foltok voltak.

A foglyok egyike volt Adolf Burger. A mai Szlovákiához tartozó Kakaslomnicon született, 2016-ban elhunyt férfit 1942. augusztus 11-én tartóztatták le, miután kiderült, hogy hamis keresztleveleket készített a szlovákiai zsidóknak. Feleségével együtt vitték az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs táborba, ahol az asszonyt pár hét után elgázosították. Mint képzett nyomdászt, Burgert egy nap Auschwitzból váratlanul Sachsenhausenba rendelték – s ezúttal nem marhavagonban, hanem gyorsvonattal hozták.

A bankhivatalnokokból, művészekből, nyomdászokból és egyéb szakemberekből (vésnökök, nyomdai szedők, fénynyomók, litográfusok) összeállított csoport kivételezett körülmények között – a visszaemlékezők szerint bőven kaptak enni, volt saját ruhájuk, nem borotválták kopaszra őket és még rádiót is hallgathattak –, a többi rabtól elkülönítve dolgozhatott. A tinta, amit a Bank of England használt, részben német szőlőtőkék lenmagolajban főzött maradványaiból készült. A hamis bankjegyekhez használt papír pedig egy olyan malomból származott, amely a vizet egy tiszta vizű, pisztrángban gazdag patakból nyerte.

1943 nyarától teljes gőzzel zajlott az 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyek gyártása, Krüger alig győzte dicsérni beosztottjait. Egy reggel diadalittasan emelt magasba egy bankót és közölte a foglyokkal, hogy a „brit bankok igazinak hitték”, majd gratulált munkájukhoz. Az egyik visszaemlékező szerint olyan jól sikerültek, hogy a brit kormány később mindent elkövetett, nehogy a nürnbergi perben egy szó is essék a hadműveletről, mivel a pénz egy része akkor még mindig forgalomban volt, s így valóban megrendült volna a brit jegybankba vetett bizalom.

A Bank of Englandre igencsak nagy benyomást tett a nácik merész vállalkozása, ugyanis szakértők szerint a központi bank mind a mai napig minden hónapban ellenőrizteti bankjegyeit. A hamis náci bankók legszembetűnőbb eltérése az volt, hogy a vízjelben a Bank of England második N betűjének alsó szárából induló vonal a talp közepétől, míg az eredetinél a baloldalról indul.

A hamisítványok felismerésben segített még az Angliát jelképező Viktória rajzolatának néhány elnagyolt eleme, valamint a címletet leíró betűk körül lévő körök közül a sarkokban lévők szögletessége. Ezeken kívül a hamisítványokon meghatározott sorszámok, aláírások, kiadási évek lehettek.

1942 és 1945 áprilisa, azaz a sachsenhauseni koncentrációs tábor felszabadítása közötti időszak alatt összesen 8 965 080 bankjegyet hamisítottak a lágerben 134 millió font értékben – ez az összes forgalomban lévő papírpénz 13%-a volt. Az üzemben – ahol kezdetben útleveleket és bélyegeket is hamisítottak – később már dollárt is nyomtattak, igaz, ezzel problémák akadtak, annak ellenére, hogy a németek még egy Szalamon Szmoljanov nevű igazi orosz pénzhamisítót is előkerítettek.

A német vezetés mindezek ellenére ejtette a grandiózus tervet a tökéletes minőségű, hamis, német repülőkből tonnaszámra ledobott pénzt illetően. Ennek fő oka az volt, hogy a Luftwaffe vezetése ellenállt, mert a szűkös üzemanyagkészletek következtében a közvetlen háborús bevetésekhez nagyobb szükségük volt üzemanyagra, s kevés gép állt rendelkezésre a hadművelethez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Pénzverde a 17. századi Németországban. A bankjegyhamisítás „előfutára” a pénzcsonkítás volt, amelynek során a nemesfém érmék anyagából reszeléssel, kaparással vagy vegyi úton elvettek, majd az érméket névértéken továbbadták.Hermann Göring, a Harmadik Birodalom második embere Walther Funk gazdasági miniszterrel. Funk volt az egyetlen, aki mindvégig ellenezte a pénzhamisítási akciót.Elítéltek a sachsenhauseni koncentrációs táborban, amely remek álcául szolgált a titkos nyomda számára.Az egykori rabok egyike, Adolf Burger egy hamis 50 fontossal. Burger Az ördög műhelye címmel írta meg sachsenhauseni emlékeit.Merülni készülődő osztrák búvár a Toplitz-tónálA bankjegyek másfél évtized után is teljesen épek voltak.A náciknak végül üzemanyaghiány miatt nem sikerült megsemmisítő légi csapást mérniük a brit gazdaságra, s a tökéletes hamisítványokat a világháború végén a Toplitz-tóba süllyesztették.
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár