2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A görög vázák és az űrtechnológia

2011. április 6. 12:43

Mérnöki precizitás kellett a jellegzetes vörös-fekete figuráiról ismert i.e. 6-4. századi attikai kézműves termékek előállításához, amelynek technikája még ma sem ismert pontosan.

A National Science Foundation támogatásának köszönhetően a Getty Conservation Institute (GCI) kutatói, valamint a stanfordi Aerospace Corporation and the Department of Energy's SLAC National Accelerator Laboratory (SLAC) munkatársai az ókori technológia vizsgálatába fogtak, amitől az állagmegóvó technikák és az űrutazások mélyebb szintű megértését várják.

A GCI a J. Paul Getty Múzeummal karöltve azon fáradozik, hogy az edényeken látható jellemvonásokat, mint „aláírásokat” az ismert művészekkel összekössék, amivel az ismeretlen alkotásokat próbálják besorolni. Az így nyert információk birtokában érthetőbbé válhatnak a régi kézműves-technikák és konzerválási eljárások.

A vizsgálatok az űrkutatásban használt kémiai anyagok megértését teszik lehetővé. „A kerámia összetevőit széles körben használják az űrtechnológia területén” – nyilatkozta Mark Zurbuchen, az Aerospace Corporation munkatársa. A szakemberek röntgen abszorpciós spektroszkópiai módszereket (XANES, EXAFS) használtak, ezzel meg tudják határozni a vas oxidációs állapotát, ami az agyagedények jellegzetes vörös és fekete színét adja. Az ún. EXAFS-eljárás által a vas molekuláris szerkezete ismerhető meg, a magas felbontású digitális mikroszkopikus analízis pedig a tárgy felületét vizsgálja meg.

„A tudományos eljárásokat felhasználva az ókori görög műhelyek szociológiai kontextusát is meg szeretnénk vizsgálni” – jelentette ki Marc Walton, a GCI munkatársa. „Számos műhely létezett egymás mellett. Kérdés, hogyan találták fel ezt a technikát. Egy műhely volt, a többi pedig másolta és tökéletesítette? Együttműködtek, vagy rivalizáltak egymással? Meg szeretnénk tudni, hogy a technológia hogyan működött a társadalomban: hogyan fejlődött, hogyan változott, mi tartotta életben, más eljárások miért tűntek el. Ezzel talán azt is megtudhatjuk, hogy mindez hogyan játszódik le ma” – magyarázta a szakember.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár