2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

2021. január 10. 15:58 Múlt-kor

Napjainkban ha az ember a vadnyugatra gondol, lövöldöző és kötéltrükköket bemutató cowboyokra, ellenük harcoló vagy éppen őket segítő indiánokra, valamint gátlástalan bűnözők és a törvény kemény őrei közti összecsapásokra gondol. E képzet az Egyesült Államok és a világ nagy részén már a 19. század végére kialakult, elsősorban a vadnyugati életmódot ismerő és nagy sikerű előadásaiban bemutató Buffalo Billnek és csapatának köszönhetően.

Fiatalon az élet sűrűjébe

William Frederick Cody néven született az Iowa állambeli Le Claire városka közelében egy farmon. Apja 1853-ban az akkor a rabszolgatartás miatt megosztott Kansasba, Fort Leavenworth-be költözött.

Az idősebb Cody a rabszolgaság intézménye ellen szónokolt egy rendezvényen, amikor valaki többször megszúrta egy késsel. Soha többé nem épült fel, 1857-ben, miközben több rabszolgaság-ellenes család Kansasba települését szervezte, elvitte egy légúti fertőzés.

A család fenntartása ezt követően az állandóan betegeskedő, tizenegy éves fiára maradt, akinek munkát kellett keresnie. Először egy szállítmányozó cégnél továbbított üzeneteket lóháton fel-alá sietve szekérkaravánokon belül. Ezután – még mindig kamaszként – felderítőként szolgált az úgynevezett utahi vagy mormon háborúban 1857-1858-ban.

A tanulékony ifjúból nemsokára tökéletes lovas, vadász, nyomkereső és indiánszakértő lett, állítása szerint a jelentős csatákat fel nem vonultató konfliktusban harcolt először az őslakosok ellen.

Tizennégy éves korában elragadta az aranyláz, Kaliforniába akart utazni, de útközben futári állást ajánlottak neki a legendás Pony Expressnél. 1863-tól, 17 éves korától harcolt a polgárháborúban, míg a háború végén, 1865-ben le nem szerelték. 1866-ban feleségül vette Louisa Fredericit, akivel négy gyermekük született, közülük kettő még kicsiként meghalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Buffalo Bill 1880 körülEdgar Samuel Paxson: Bölényvadászat (1905)A Buffalo Bill's Wild West előadás hirdetőplakátjaLóháton ülő amerikai őslakosok 1905 körül. A háttérben látható épületek arra engednek következtetni, hogy a fotó egy vadnyugati előadáson készült.Buffalo Bill (k) Varjú Sas és Ülő Bika lakota törzsfőkkelA 101-es Ranch és a Buffalo Bill’s Wild West Show előadói, középen Buffalo Billel valamikor az 1900-as évekbenBuffalo Bill sátrában, egy térképpelTeljes jelmezbe öltözött indiánok és cowboy szalmabálákon ülnek egy 1930-as évekbeli vadnyugati előadáson
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár