2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi, művészien díszített tározókból nyerik ma is a vizet India egyes részein

2022. augusztus 3. 16:23 Múlt-kor

Ha meghalljuk Navghan Kuvo, Adi-Kadi Vav, Rudabaj Vav, Bhamaria Vav, Dada Harir Vav nevét, egy átlagos olvasónak aligha mond sokat. Rani ki vav nevét viszont onnan jegyezhették meg sokan, hogy 2014. június 22-én az UNESCO felvette a világörökségi listájára. A Királynő kútjának is nevezett, csaknem ezer éves építmény évszázadokig víz alatt volt, miután a Szaraszvati folyó elárasztotta. A régészeti feltárásoknak köszönhetően ma már sokkal jobban ismerhetjük a középkori India építészetének egyik legfontosabb örökségét.

Rani ki vav
A Rani ki vav egy részen ma is vízzel teli

A Királynő fenséges kútja

Rani ki vav nevében a „vav” szó olyan tipikus hindu építményt jelent, amely egyszerre szolgált víztárolási, szociális és spirituális célokat.

A gudzsaráti tározók különlegességét az adja, hogy az emberek a vavok hűvösében sétálhattak le a vízfelülethez, és a hűs épületekben kialakított tereken pihenhettek meg, vagy beszélhettek másokkal. Egyes vavokban lehetőség nyílt fürdésre is.

Ezek az épületek általában egy lefelé tartó tekintélyes lépcsősorból, és a hozzájuk tartozó hatalmas aknából állnak, amelynek több szintje volt.

A legfontosabb céljuk természetesen a monszun idején érkező nagy mennyiségű víz megőrzése volt a szárazabb hónapokra. Olykor rendkívül gazdagon díszítették őket, különösen jelentősek a szobrászati emlékeik.

Az épülettípus legimpozánsabb példánya kétségtelenül a gudzsarati Patan területén álló Rani ki vav, amelyet Udajamáti királyné építtetett a férje, a Szólanki-dinasztiából származó I. Bhimdev (1022-63) emlékére.

A 11. század közepén épült víztározó megrendelője alighanem homályban maradt volna, ha egy XIV. század eleji forrás meg nem őrzi a nevét. A Rani ki vav 70 méter hosszú, 23 méter széles és 28 méter mély. A világörökségi helyszín 4,68 hektár kiterjedésű.

Az épülethez tartozik egy 30 km hosszúságú alagút is, amely a közeli Sidhpur városába vezet, és amely alkalmas volt arra, hogy az uralkodó elmeneküljön a víztározóból. Jelenleg kövekkel és agyaggal van eltömve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Rani ki vav egy szakasza belülrőlA Rani ki vav egyik díszes faragványaKalki, Visnu utolsó inkarnációjának szobraRani ki vav föld alatti temploma felülrőlA szintén gazdagon díszített Adaladzs vav egy részleteA Szurja Kund víztározó a gudzsaráti Modherában
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár