2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mit keresett a Vörös Hadsereg Dániában 1946 tavaszáig?

2020. március 10. 15:25 Múlt-kor

1945. május 9-én szovjet csapatok szálltak partra Bornholm szigetén a Balti-tengeren, a mai Lengyelország és Svédország között. Az akkori Németország partjaihoz közel helyezkedő, ám Dániához tartozó szigetet megszálló jókora német helyőrség megadta magát, azonban a Vörös Hadsereg egységei még további 11 hónapon át, 1946 áprilisáig a szigeten maradtak.

Valami bűzlik Dániában

Egyes korabeli anekdoták szerint Joszif Sztálin gyűlölte Shakespeare Hamlet című darabját – az udvari intrikákról szóló tragédiát túlságosan is áthallásosnak érezte a Kreml viszonyaira nézve.

Ezzel ellentétes beszámolók is akadnak: ezek szerint Shakespeare dán hercegének alakja lenyűgözte a diktátort, és Hamlet volt az egyetlen szereplő az angol drámaíró életművéből, akit Sztálin név szerint is emlegetni szokott.

Akármi is az igazság, a „generalisszimusz” a második világháború végén egészen sajátságos dán történetet alkotott magának.

A dán, brit és amerikai vezetés egyaránt biztos volt benne, hogy Sztálin nem fogja egykönnyen elengedni a stratégiai szempontból előnyös fekvésű szigetet, és a diplomáciai vagy akár katonai nyomásgyakorlás eszközein gondolkodtak.

Végül félelmeik nem igazolódtak be: 1946 áprilisában a szovjet csapatok különösebb felhajtás nélkül kiürítették Bornholmot, így az Észak-Norvégiából és Finnországból való kivonulása után a Vörös Hadsereg semmiféle jelenléttel nem rendelkezett az északi országokban.

A történet azért különösen érdekes, mert szembe megy a háború végi szovjet ambíciók ismerős narratívájával. A történészek gyakorta idézik Sztálin azon nézetét, miszerint „aki megszáll egy területet, bevezeti saját társadalmi rendszerét is. Mindenki bevezeti saját rendszerét, ameddig hadserege elér. Ez nem is lehet másként.”

Bornholm különleges esete azt mutatja, Sztálin döntéseit a szovjet befolyás és ideológia területi kiterjesztésénél összetettebb tényezők is irányították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Franciszek Jarecki MiG–15bisz típusú vadászrepülője Bornholmon, 1953. március 5. (kép forrása: gp24.pl)Szovjet katonák táncolnak helyi nőkkel egy ünnepségen Bornholmon, 1945. (kép forrása: fishki.net)Szovjet katonák Rønne kikötőjében 1945-ben (kép forrása: waralbum.ru)Szovjet katonák járőröznek egy, az ellenállás karszalagját viselő dán rendőrrel közösen Rønne utcáin (kép forrása: berlingske.dk)A május 9-én partra szálló szovjet kontingensről készült egyetlen ismert kép (kép forrása: roennebyarkiv.com)PPS–41, illetve PPSz–43 géppisztolyokkal felfegyverzett szovjet katonák megérkezése Sandvigbe, a sziget északi csücskében (kép forrása: roennebyarkiv.com)A szovjet csapatok távozására való készülődés, 1946. április 1. (kép forrása: roennebyarkiv.com)Lebombázott épületek Rønnében, 1945. (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)„Öröm miatt zárva” – a dán ellenállás két fegyverese egy zárva tartó üzlet előtt a felszabadulás napjaiban valahol Dániában (kép forrása: Wikimedia Commons)Frigyes koronaherceg látogatása Bornholmon (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)A felszabadulást ünneplők Koppenhágában, 1945. május 5. (kép forrása: Wikimedia Commons)Német csapatok lefegyverzése és távozása Dániából az ország déli határánál brit felügyelet mellett, 1945. május (kép forrása: Life Magazine Archives)Lebombázott épületek Rønnében, 1945. (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)Szovjet díszőrség Bornholmon, 1945. (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)Gerhard von Kamptz fregattkapitány (kép forrása: Pinterest)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár