2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Mit keresett a Vörös Hadsereg Dániában 1946 tavaszáig?

2020. március 10. 15:25 Múlt-kor

„Szívélyes” viszony

A következő napok folyamán további 7000 főnyi erősítés érkezett, köztük női katonák is – a visszaemlékezések szerint a helyieket meglehetősen zavarba hozta a fegyveres, egyenruhás nők szokatlan látványa.

A szovjetek hamar ellenőrzésük alá vonták Bornholm egészét, a dánok pedig – mind a helyiek, mind a kormány – hallgatólagosan elfogadták a helyzetet.

Richard Dewing brit vezérőrnagy – aki május 5-én Koppenhágában fogadta el a dániai német főerők kapitulációját – arról írt, a dánok és a szovjet csapatok kapcsolata „szívélyesnek” tűnt. Hozzátette: „ez megszüntetett minden esélyt arra, hogy egyetlen evezőt is a bornholmi örvénylésbe kelljen tennem, ami meglehetős megkönnyebbülés volt.”

Dewing megjegyezte: „csak remélhetem, hogy a további fejlemények nem lesznek olyannyira a dán érdekekkel ellentétesek, hogy a dánokban neheztelést ébresszenek a brit és amerikai szövetségesek iránt, amiért nem előzték meg az oroszokat, és nem hoztak létre esetleg állandó katonai támaszpontokat a szigeten.”

Ahogy azt a helyi múzeum tárlata is bemutatja, Bornholm lakói fokozatosan megtanultak a megszállókkal együtt élni, ahogy a szovjet jelenlét heteiből hónapok lettek. Voltak ünnepségek, táncestek, és néhány sportesemény is.

Júliusban a koronaherceg, a későbbi IX. Frigyes király is a szigetre látogatott családjával, ahol együtt vacsorázott Fjodor Fjodorovics Korotkov vezérőrnaggyal, a megszálló erők parancsnokával.

A helyzet nem volt mentes a feszültségektől: a civil lakosságnak tűzifát és földgázt kellett beszolgáltatnia a szovjet csapatoknak, és segíteni barakkjaik és más épületeik felhúzásában, miközben saját házaikat is újjá kellett építeniük.

A feljegyzések szerint egy szovjet katona által elkövetett nemi erőszak nyert csupán bizonyítást, azonban a beszámolók szerint mindennaposok voltak a nők elleni támadások, ezért azok nemigen merészkedtek egyedül az utcára. A nőkkel szembeni erőszaknál is nagyobb mértéket öltöttek a lopások és rablások – főként a karórák, illetve a kerékpárok érdekelték a szovjet katonákat.

Habár Dánia voltaképpen a győztesek oldalán ünnepelhette a háború végét, a szigeten igencsak eltért a hangulat az ország többi részétől a „felszabadítók” viselkedése, illetve a levegőben lógó bizonytalanság miatt is.

A dán lakosság nagy része számára Bornholm egyfajta vakfolttá vált, mivel az állami média vonakodott elismerni, hogy az ország egyes részei valójában nem „szabadultak fel” ténylegesen.

Ugyancsak eltitkolták a szovjet megszállás költségeit – Sztálin ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy azok a dánokat terheljék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Franciszek Jarecki MiG–15bisz típusú vadászrepülője Bornholmon, 1953. március 5. (kép forrása: gp24.pl)Szovjet katonák táncolnak helyi nőkkel egy ünnepségen Bornholmon, 1945. (kép forrása: fishki.net)Szovjet katonák Rønne kikötőjében 1945-ben (kép forrása: waralbum.ru)Szovjet katonák járőröznek egy, az ellenállás karszalagját viselő dán rendőrrel közösen Rønne utcáin (kép forrása: berlingske.dk)A május 9-én partra szálló szovjet kontingensről készült egyetlen ismert kép (kép forrása: roennebyarkiv.com)PPS–41, illetve PPSz–43 géppisztolyokkal felfegyverzett szovjet katonák megérkezése Sandvigbe, a sziget északi csücskében (kép forrása: roennebyarkiv.com)A szovjet csapatok távozására való készülődés, 1946. április 1. (kép forrása: roennebyarkiv.com)Lebombázott épületek Rønnében, 1945. (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)„Öröm miatt zárva” – a dán ellenállás két fegyverese egy zárva tartó üzlet előtt a felszabadulás napjaiban valahol Dániában (kép forrása: Wikimedia Commons)Frigyes koronaherceg látogatása Bornholmon (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)A felszabadulást ünneplők Koppenhágában, 1945. május 5. (kép forrása: Wikimedia Commons)Német csapatok lefegyverzése és távozása Dániából az ország déli határánál brit felügyelet mellett, 1945. május (kép forrása: Life Magazine Archives)Lebombázott épületek Rønnében, 1945. (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)Szovjet díszőrség Bornholmon, 1945. (kép forrása: glucksburg.blogspot.com / Det Kongelige Bibliotek)Gerhard von Kamptz fregattkapitány (kép forrása: Pinterest)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár