2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hiányos naplója miatt máig rejtélyek övezik Cook kapitány halálát

2022. október 2. 08:50 Múlt-kor

Cook kapitány Hawaiin bekövetkezett halála után hajónaplójának több oldala is nyomtalanul eltűnt. Felmerül a kérdés: vajon egyszerűen elvesztek, vagy az írásuk idején történt események leplezése érdekében tüntették el őket?

Cook kapitány halála
Cook kapitányt Hawaii szigetén ölték meg a bennszülöttek

Az isteni Cook

Cook a világtérképek átrajzolásával vált híressé. Három utazása során kibővítette és átformálta az európaiak homályos ismereteit a Csendes-óceán térségéről. Több ezer kilométert hajózott a Föld felszínének harmadát kitevő, nagyrészt felderítetlen vízfelületen, és térképre helyezte a földeket a déli Új-Zélandtól az északi Bering-szorosig. Ahogy egyik tisztje fogalmazott a harmadik út után: „A földkerekség négy negyedének széles határai immár mind ismertek.”

Tájékozódási jártassága mellett Cook birtokában volt olyan megfoghatatlan emberi és vezetői képességeknek is, ami korának kiemelkedő felfedezőjévé tette. A hajónaplók leírják Cook ügyességét, amellyel megnyugtatta a bizalmatlan szigetlakókat az ismeretlen földön partra érkezés kényes pillanataiban, ahogy mindig ő volt az első a parton, fegyvertelenül, barátságos üdvözlésre nyújtott kézzel.

Az 1780 elején Angliába érkező hírek, miszerint Cookot előző februárban „Owhyee” (Hawaii) szigetén megölték, megdöbbentették és felkavarták az illetékeseket, akik feszülten várták a hajók visszatértét. A beszámolót, amely 1780. január 10-én szárazföldi úton (Oroszországon keresztül) eljutott a brit Admiralitáshoz, Charles Clerke, az expedíció második kapitánya írta, aki nem sokkal később maga is meghalt.

Ebben leírta, hogyan bukkant a Resolution és a Discovery egy eddig ismeretlen szigetcsoportra az északi Csendes-óceánon, amelyet Cook Sandwich-szigeteknek nevezett el (később a Hawaii-szigetek nevet kapták), és hogyan hajózták körbe 1779-es visszatértükkor Hawaii szigetét, mielőtt horgonyt vetettek volna a Kealakekua-öbölben. Az elragadtatott fogadtatás, amelyben a legénység a helyiek ezreitől részesült, Clerk szerint „meghaladt mindent, amit korábban tapasztaltunk”. Ott-tartózkodásuk hetei alatt a hajók fedélzetét megpakolták sertésekkel, kenyérfagyümölccsel és főzőbanánnal, és Cook bármikor is lépett partra, olyan tisztelettel kezelték, „ami inkább járt volna ki egy istenségnek, mint egy emberi lénynek”.

Viszont amikor a hajók később a Resolution előárbócának sérülése miatt visszatérni kényszerültek az öbölbe, a hangulat határozottan megromlott, és február 13-án éjjel a Discovery kutterét (a hajóhoz tartozó csónakot; hasonló neve ellenére nem összetévesztendő a hajótípussal) valaki ellopta. Másnap reggel Cook tíz matrózzal együtt partra szállt, hogy foglyul ejtsék a sziget uralkodóját, Kalaniʻōpuʻut, de néhány „igen arcátlan, rosszindulatú fickóval” való dulakodás után Cook tüzet vezényelt embereinek. Az ezt követő pillanatokban Cookot és kis csapatát legyűrték a husángokkal, tőrökkel és kövekkel felszerelt harcosok, és mielőtt még elérhették volna csónakjaikat, a kapitányt és négy matrózát megölték.

Clerke sok mindent nem írt le (vagy nem tudott) az esetről, de Cook feletteseinek, családjának és barátainak egyelőre ennyi jutott. Sandwich grófja, az Admiralitás első lordja, röviden összefoglalta Clerke jelentését az újságok számára, kijelentve, hogy Cook „a bennszülöttek nagy számú és garázda tömegének zavargásában” vesztette életét. A Resolution és a Discovery 1780 októberében értek vissza Angliába, és heteken belül megkezdődött az utazásról szóló hivatalos jelentés összeállítása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
James Cook portréjaCharles Clerke, aki elsőként adott hírt Cook halálárólJohn Montagu, Sandwich 4. grófja, az Admiralitás első lordjaCook haláláról számos festmény születettA szigetlakók érkezésekor istennek hitték és ajándékokkal halmozták el CookotBennszülöttek érkeznek Cooknak szánt ajándékokkal
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár