2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Kovács Emőke

Wellness és fitnesz a Balaton partján

Manapság a különféle életmódmagazinokban százszámra reklámozzák a wellness, fitnesz, sőt selfness kúrákat, táplálkozás-, klimato- és helioterápiákat. Sokak számára úgy tűnhet, ezek mind a 21. századi egészséges életmód szükségszerű velejárói, holott ezek nem új keletű dolgok. Már a 19. század végén is ismerték, s éltek is vele.

Az 1800-as évek végére Balatonfüred az elsőrendű magyar fürdők közé tartozott. Több nagyméretű szállójában és a nyaralókban közel 600 szoba állt a pihenni vágyók részére. Évente ekkor már több mint 2000-en keresték fel iszapos vize és a Ferenc József kútból folyó savanyúvíz miatt.

„Az ki szobáról nem gondoskodott jó előre, az ne is fáradjon ebben az időben Füredre.”„Az ki szobáról nem gondoskodott jó előre, az ne is fáradjon ebben az időben Füredre.”


A fürdővendégek tájékoztatására készült kiadványok általában - nem egyszer egészen az ókorig visszanyúlva - egész jól bemutatták a füredi fürdő történetét. Majd történeteket, regéket közöltek a Balaton keletkezéséről. A múltba révedés után kalauzoltak csak a 19. század végi Füredre, leírván a fürdői életet:

„Mindenkinek, ki Balaton-Füredre jön, ajánlható, hogy Füredre érkezése és távozásakor vétesse le magát.”„Mindenkinek, ki Balaton-Füredre jön, ajánlható, hogy Füredre érkezése és távozásakor vétesse le magát.”


„Reggel csoportokban látjuk az elegáns közönséget egyszerű angol flanelle, többnyire világos színekben tartott reggeli öltözékben, kis szalmakalapban vagy matrózforma, most igen kedvelt sapkában megjelenni, a gyógysétányon az illatozó hársfák árnyékában, hol 6-8-ig a javallt ásványvíz-, tej- vagy savókúra séta közben zene mellett tartatik. Itt van az első rendezvous: itt állapítják meg az egész napi programot és itt foly a csevegés, az előtte való nap eseményeiről először.”

„A Balaton vize rothadási anyagokkal nem fertőzött, iszapmentes és a hullámcsapás által felkavart homokszemcsék leüllepedése után tiszta kellemes izű, jó ivóvíz.”„A Balaton vize rothadási anyagokkal nem fertőzött, iszapmentes és a hullámcsapás által felkavart homokszemcsék leüllepedése után tiszta kellemes izű, jó ivóvíz.”


A reggeli tevékenységek után a kézimunka, olvasás vagy a „lawn tennis, regatta, krokett partik” következtek. 11 óra után fürdés, étkezés, majd a hajó érkezésének üdvözlése folyt. A délutánt ki-ki sziesztával, némelyek kávéházban, vagy a Deák sétányon andalogva töltötték. Öt órától a zenéé, a színházé, a bálok, a tomboláé volt a főszerep. A szórakozáson kívül privát kirándulásokra is lehetőség nyílt, akár gyalogosan például Arácsra, a közeli füredi Szeretet-házhoz (ahol árva gyerekek éltek), Falufüredre, Veszprémbe vagy hajóval: Badacsonyba, Szigligetre, Almádiba.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár