2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Díjátadóvál zárták az Operaház Szláv szezonját

2024. július 3. 12:20 MTI

Díjátadóval zárta Szláv szezonját a Magyar Állami Operaház. A 2024/25-ös évadban a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja Scrivener Louis magántáncos lett.

Opera
A díjátadó gála (Kép forrása: Facebook/ Operaház)

Az Opera Csillagóra gáláján pénteken díjátadóval búcsúztatta az évadot, amely azonban a nyári Verdi-sorozatokkal egészen augusztus közepéig tart – olvasható az intézmény MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, az Opera 140. évadában 12 premier, köztük 6 nagytermi előadás, 2 magyar ősbemutató, 3 gyermek- vagy ifjúsági produkció, összesen 201 opera- és 105 balettelőadás, 12 koncertszerű előadás és gálaest, 12 hangverseny, 14 sztárest valósult meg.

A dalszínház művészei felléptek Dubajban, Bukarestben és Bogotában, miközben 49 opera- és 22 balettcím szerepelt a repertoáron, és számos világsztár lépett az Opera színpadaira.

A korábban szintén a gálán átadott kamaraénekesi címeket újításként idén az Opera évad közben, egy-egy előadás alkalmával jelentette be. A 2024/25-ös évadban Pasztircsák Polina, Kálmán Péter és Haja Zsolt az elismerés birtokosa.

A Magyar Állami Operaház Zenekari Kamaraművésze lett Várnai Beáta (I. klarinét), a Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze Baukó Gabriella, a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze Kiyota Motomi grand sujet.

A Magyar Állami Operaház Gyermekkarának Kamaraművésze Kozlova Polína szoprán, a Magyar Nemzeti Balettintézet Kamaraművésze Albert Zsófia III. évfolyamos növendék.

Az eseményen méltatták a Magyar Nemzeti Balett két korábbi Étoile-ját, Balázsi Gergő Ármin principált, a Benois de la Danse nemzetközi balettdíj kitüntetettjét, valamint Leblanc Gergely principált, aki gazdag és sikeres pályafutását lezárva balettmesterként segíti a továbbiakban az együttes munkáját.

Köszöntötték a napokban 80. születésnapját ünneplő Rozsos István tenort, a Magyar Állami Operaház örökös tagját.

Az Oláh Gusztáv főrendező, vezető díszlet- és jelmeztervező emlékét őrző plakettet Starostina Kristina címzetes magántáncos érdemelte ki.

A karmestereknek és hangszeres művészeknek odaítélhető Ferencsik János-emlékdíjban Rácz Ottó (I. oboa szóló) zenekari művész részesült, míg a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Stankowsky Endre szólócsellista érdemelte ki.

A Márk Tivadar, az Opera egykori jelmeztervezője előtt tisztelgő emlékplakett idei díjazottja Sebastian Hannak díszlettervező. A Gela Lajos, az Erkel Színház egykori főügyelője emlékére alapított plakettet Kováts Andrea játékmester vehette át.

A közleményben kiemelik, hogy az évad fájdalmas vesztesége volt Mihael Boder karmester halála, mindössze néhány nappal operaházi Parsifal-előadásait követően.

Felidézik az ugyancsak tavasszal elhunyt Eötvös Péter Valuska című, egyetlen magyar nyelvű operájának ősbemutatóját, amit a nagybeteg szerző még személyesen átélhetett. Az előadás felvétele július 19-éig még elérhető az OperaVision internetes portálon.

Mint kiemelik, az MVM partnerségének köszönhetően az elmúlt évadban is több mint 34 ezer általános- és középiskolás diák számára nyílt lehetőség, hogy megismerkedjen az opera és a balett világával. Az MVM OperaKaland keretein belül 29, az MVM Pikoló Program égisze alatt pedig további 26 előadás valósult meg.

Kiemelik: az Opera júniusban meghirdette a Marton Éva Operastúdió életre hívását, amelyben posztgraduális képzést biztosít a fiatal magánénekeseknek. Az együttműködések között említik, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói is részt vesznek az Opera produkcióiban, így az elmúlt év során 6 darabban 35 alkalommal léphettek színpadra, emellett vizsgakoncertjük számára is helyszínt biztosít a Magyar Állami Operaház. A színház szcenikai műhelyei emellett továbbra is duális képzési helyszínként funkcionálnak.

A közleményben kitérnek arra, hogy június végén A sevillai borbély című előadás premierjét tartotta az Opera a Margitszigeti Színházban, ahova az Opera Zenekara még július végén visszatér, Jonathan Tetelman Puccini-gáláján működik közre.

Az Opera emellett visszatérő vendége a balatonfüredi Anna-bálnak és kísérőprogramjainak: a Magyar Nemzeti Balett művészei a nyitótáncot adják az eseményen, a megelőző napokban pedig a füredi Gyógy téren az Opera Kórus és az Opera Zenekar ad gálakoncerteket, utóbbin Kriszta Kinga, Kapi Zsuzsanna, Jávorka Ildikó, Horváth István és Balázs Norbert lép színpadra, vezényel Hámori Máté.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár