2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Útmutató italozóknak és részegeknek a 16. századi bajoroktól

2020. május 15. 17:42 Múlt-kor

Úgy tűnik, a középiskolai felvilágosító órák gyökerei egészen a 16. századik nyúlnak vissza. Ennek ékes bizonyítéka egy bajorországi rektor, bizonyos Vincent Obsopoeus verses útmutatója, amellyel azon bő vérű fiatalokat próbálta megszólítani, akik az ivás terén nem ismertek mértéket.

Obsopoeus lírai értekezése „az ésszerű mámor elérésének mikéntjéről” 1536-ban jelent meg latin nyelven. Michael Fontaine fordításában 2020 áprilisától angol nyelven is olvasható a Princeton University Press gondozásában.

Fontaine, a New York állambeli Cornell Egyetem klasszika-filológia professzora szerint a „tivornyázzunk a haverokkal” magatartás a közhiedelemmel ellentétben nem ókori sajátosság volt. Bár ha görbe éjszakákról volt szó, természetesen az antik világ lakóit sem kellett félteni, de az ókori Hellászban és Rómában az összejöveteleken nem volt automatizmus a résztvevők alámerülése a mérték nélküli dekadens italozásba.

Abban az időben nagyobb erőfeszítésbe került a masszív mámor elérése, mivel a bor alkoholtartalma alacsonyabb volt és ráadásul vízzel is keverték. A mértéktelen ivászat Fontaine szerint a keresztes hadjáratok befejeződésével szökkent szárba Európában és vált elterjedt szokássá a férfiemberek között. A munka nélkül maradt lovagok ugyanis férfias agressziójuk kiélésére harc híján más elfoglaltságot találtak. A korabeli machoizmus egyik alappillére a nyakló nélküli ivászat lett.

„A partik kezdetétől fogva a vendéglátó legfőbb célja, hogy vendégei részegen távozzanak otthonukba, ezért már a dáridó elején bort öntenek a poharakba és mindenféle ivóversenyekre sarkallják a résztvevőket” – írja Obsopoeus, aki egyáltalán nem szimpatizált az ilyesfajta „ereszd el a hajamat” magatartással.  „Bacchus” – folytatja Obsopoeus – „kedélyes és finom, de ha az ember lebecsüli erejét vagy helytelen formában imádja, kezelhetetlenné válik”.

Obsopoeus szerint a mértéktartáson van a lényeg, és az embernek csak a fesztiválokon ildomos spicces állapotba kerülnie. Ha az ember inni megy, és Bacchus oltárán áldoz, a legfontosabb az, hogy kiket választ ivócimboráknak. Obsopoeus azt javasolja, hogy hasonló temperamentumú fickókat vigyünk magunkkal, akik hasonló foglalkozást űznek, és nem durva beszédűek, illetve olyan „barátokat, akiknek barátsága és lojalitása az idők folyamán maximálisan bebizonyosodott”. Más szavakkal: olyan emberek az ideálisak, akik nem keresik a balhét és nem csalnak az ivóversenyeken. Így foglalható össze röviden Obsopoeus elsőéveseknek szóló intelmei.

Fontaine szerint Obsopoeus megelőzte korát abban, hogy nagy figyelmet fordított az ivókultúra nemi dinamikájára. Obsopoeus felháborodik a részeg tréfákon, amelyekre sok férfi akkor és ma is nagyon büszke. Ezeket a mai terminológiával „öltözői dumáknak” hívott oldott párbeszédeket a következőképpen írja le: „Amikor a fiúk berúgnak, akkor rendszerint a kemény erekciójukkal kérkednek és kikotyogják közönséges szexuális vágyaikat.” Majd így folytatja: „olyanná válnak mint kígyókkal és gyíkokkal teli sertések, szájukból kígyómérget eregetnek, mérgük pedig a viperáénál vagy a sárkányénál is erősebb”.

Obsopoeus egy teljes fejezetet szentel az iszogatós, kocsmai játékoknak és leírja ezekhez kapcsolódó tanácsait is. „Koncentráltnak kell lenned, amikor iszol” – írja. „Figyelj arra, hogy milyen italt osztasz ki a résztvevőknek, és bizonyosodj meg róla, hogy a barátod ugyanazt a versenyt futja, mint te. Tapasztalatból beszélek.” Majd így folytatja: „senki nem mond igazat, amikor iszik, és ha nem vagy elég óvatos, akkor bizony be fognak csapni.”

A művet olvasva úgy tűnik, Obsopoeus talált magának egy tökéletes ivócimborát: saját magát. Ezen nem is kell csodálkoznunk, elvégre könyvet írt róla. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár