2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megindító színes képeken a 20. század eleji gyermekmunka

2018. május 24. 13:42 Múlt-kor

A 19. században az iparban egyre többször foglalkoztattak gyermekeket, akiknek a felnőttek munkabérének a töredékét fizették. Az embert próbáló körülmények között, szénbányákban és fonodákban dolgozó, fejlődésben visszamaradt, sokszor gerincfájós amerikai gyermekek nemegyszer TBC-től és hörghuruttól szenvedtek. Például az ötödik fotón látható, mindössze 8 esztendős Michael McNelist kétszer támadta meg a tüdőbaj, ám gyógyulása után már ment is ki Philadelphia utcáira újságot árulni. A most következő, a The Vinatge News összeállításában szereplő fotók Lewis Wickes Hine szociológus és fényképész munkáját dicsérik, akinek az amerikai munkásosztály dolgozó gyermekeinek világába bepillantó fényképei és küzdelme fontos szerepet játszott abban, hogy később törvényileg szabályozták a gyermekmunkát.

Munkája egyáltalán nem volt kockázatmentes, ugyanis – mint a fotóit a 21. században kiszínező Tom Marshall brit fotográfus megjegyezte – „a gyermekmunka erkölcstelensége akkoriban el volt rejtve a széles nyilvánosság előtt, ráadásul, ha kiderült volna ez az alattomos dolog, az egész iparágak fejlődését veszélyeztette volna”.

Hine a kiskorúak rabszolgaként való robotoltatása ellen küzdve álruhákban kezdte el bejárni az Egyesült Államok különböző gyárait és bányáit, s titokban készített felvételeket az ételhordójában becsempészett kamerájával, mindezt azért – mint mondta –, hogy „megmutasson dolgokat, amelyeket meg kell változtatni” –, akár életének kockáztatása árán is. Hine mindent bevetett: öltözött képeslap- és Bibliaárusnak, volt tűzvédelmi szakember és az ipari forradalmat dokumentáló műszaki fényképész is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A 11 éves Roland New Jersey állambeli NewarkbólEgy chicagói gyermek 1910-bőlA 13 éves Raymond Klose (középen) barátaival St. Louisban (1910)Az öt éves Preston a Maine állambeli Eastportban (1911. augusztus)A rikkancsként dolgozó Michael McNelis PhiladelphiábanA 8 éves áfonyaszedő Jennie CamilloA 12 esztendős Hyman Alpert újságot árul egy amerikai nagyvárosbanKatrina De Cato (6), Franco Brezoo (11) Maria Attreo (12) és húguk, Mattie Attreo (5) varróként dolgoztakA 9 esztendős Johnnie a Louisiana állambeli Dunbar (1911. március)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár