2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Iszlám Állam ismét az ókori palmürai romok közvetlen közelében

2016. december 12. 16:13 MTI

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyveresei újabb támadást indítottak a szíriai Palmüra város ellen és betörtek a lakónegyedekbe - közölte vasárnap az orosz hadsereg szíriai megbékélési központja. Az IÁ szélsőségesei 2015 májusában foglalták el Palmürát, ahonnan csak idén március 27-én sikerült kifüstölnie őket a kormányerőknek az oroszok légi támogatásával. Az IÁ ezalatt számos olyan egyedülálló, nagyjából 2 ezer éves ókori műemléket megsemmisített, amelyek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szerepeltek.

Homsz szíriai tartomány kormányzója, Talal al-Barrazi az al-Ihbarija szíriai hírtelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy a több irányból támadó ellenség túlereje miatt a kormányerők és az oldalukon harcoló milicisták kivonultak a város központjából és a külterületeken foglaltak el védelmi állásokat. A szíriai orosz parancsnokság közleménye szerint az IÁ erőinek átcsoportosítása után több mint 4 ezer fegyveressel ostromolja a várost. Palmüra térségébe a terrorszervezet Rakka és Deir ez-Zór térségéből dobott át harcosokat és páncélozott járműveket. Ezt az orosz álláspont szerint az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államokhoz igazodó szíriai ellenzéki erők Rakkánál leállították a terrorszervezet elleni katonai műveleteket.

Korábban szíriai ellenzéki források számoltak be arról, hogy az IÁ harcosai ismét betörtek Palmürába, ahonnan csak néhány órával korábban sikerült kiszorítani őket. Az orosz védelmi minisztérium viszont a nap folyamán korábban még olyan közleményt adott ki, amelynek értelmében szombatra virradóra még sikerült visszaverni az IÁ minden, a városba történő betörést célzó támadását.

Az orosz katonák később arról tettek bejelentést, hogy noha az IÁ mind élőerőben, mind katonai felszerelésben komoly veszteségeket szenvedett el, de igyekszik megvetni a lábát a város belsejében. Rámutattak, hogy az orosz légierő a lakónegyedeket nem bombázza, amit a terroristák kihasználnak. A katari tulajdonban lévő al-Dzsazíra pánarab televízió szerint a terroristák teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták Tadmor települést az ókori palmürai romok közvetlen közelében.

A szaúdi tulajdonban lévő al-Arabija pánarab tévéállomás szerint az IÁ bevette a város feletti uralkodó magaslaton elhelyezkedő erődöt és részben bekerítette a palmürai repülőteret. A televízió szerint a fegyveresek civil lakosokat vettek őrizetbe és szállítottak el ismeretlen helyszínre.

Az IÁ szélsőségesei 2015 májusában foglalták el Palmürát, ahonnan csak idén március 27-én sikerült kifüstölnie őket a kormányerőknek az oroszok légi támogatásával. Az IÁ ezalatt számos olyan egyedülálló, nagyjából 2 ezer éves ókori műemléket megsemmisített, amelyek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szerepeltek.

A szélsőségesek csütörtökön újabb offenzívát indítottak a gázmezők közelsége miatt stratégiai jelentőséggel bíró város megszerzéséért, amelynek nagy részét a angliai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (ODSH) szerint szombatra el is foglalták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár