2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tíz tény Fidel Castróról

2015. november 5. 14:27

Castro fiatal forradalmárként praktikus okokból kezdett el szakállt növeszteni. Mint elmondta, napi 15 perc borotválkozás évente már 5000 percet jelentene, amelyet sokkal hasznosabban is el lehet tölteni. Hobbijai közé tartozott többek között a szigonyhalászat, a búvárkodás és a főzés is.

1. A spanyolországi Galíciából Kubába vándorolt emigránsok gyermekeként született, Fulgencio Batista diktatúráját elsöprő forradalommal 1959-ben hatalomra jutott Fidel Castro 2008-ig állt a karibi ország élén, de első titkára pozícióját egészen 2011-ig megtartotta.

2. Castro emberei 1958 februárjában egy kubai autóverseny előtt elrabolták Juan Manuel Fangio Forma-1-es világbajnokot, hogy így hívják fel a világ figyelmét a forradalom ügyére. A versenyző, akit 29 órával később szabadon engedtek, jó kapcsolatban maradt egykori fogva tartóival.

3. Castro fiatal forradalmárként praktikus okokból kezdett el szakállt növeszteni. Mint elmondta, napi 15 perc borotválkozás évente már 5000 percet jelentene, amelyet sokkal hasznosabban is el lehet tölteni. Hobbijai közé tartozott többek között a szigonyhalászat, a búvárkodás és a főzés is.

4. A kubai vezér minden idők leghosszabb, 4 és fél órás ENSZ-ben tartott beszédével még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. 1986-ban a Kubai Kommunista Párt harmadik kongresszusán még ennél is hosszabban, 7 óra 10 percen át szórakoztatta az egybegyűlteket.

5. Castro híres volt elképesztő munkabírásáról. Sokszor csak hajnali 3-4 óra körül feküdt le, és a diplomatákat is szerette éjszakánként fogadni, mivel úgy gondolta, hogy így könnyen fáradt tárgyalópartnerei fölé kerekedhet. 

6. Castro egy alkalommal – a kenyérszaporítás és a gazdag ifjú történetét felhozva – kijelentette, hogy Jézus Krisztus kommunista volt.

7. Castro a kubai rakétaválság alatt a németországi fizetésük négyszeresét ajánlva egykori SS-tiszteket bízott meg azzal, hogy képezzék ki hadseregének katonáit.

8. Az El Caballo (A Ló) becenéven is ismert vezető elhárítási parancsnoka, Fabio Escalante állítása szerint a CIA 638 alkalommal próbálta meg eltenni Castrót láb alól. Többek között robbanó szivarral és kagylókkal, valamint mérgező búvárruhával is próbálkoztak. Azt is tervbe vették, hogy luxuskörülmények között, meztelen nők és jelentős mennyiségű ital társaságában készítenek egy Castróra megszólalásig hasonlító színészről fényképeket, amelyeket egymillió példányban dobnak majd le Kuba felett, ám a tervet végül elvetették. Egy másik koncepció szerint imázsának lerombolása érdekében még azzal is próbálkoztak volna, hogy a cipőjére olyan anyagot kenjenek, melynek hatására kihullott volna a szakálla.

9. Castro egy tehenet is képes volt propagandaeszközzé tenni. A 80-as években a kollektivizált mezőgazdaság emblematikus figurájává vált Fehér Tőgy (Ubre Blanca) nevű tehén a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, amikor egyetlen nap alatt 110 liter tejet adott.

10. Castro egyik lánya 1993-ben parókában, magát spanyol turistának álcázva szökött meg Kubából. Alina Fernández Miamiban később saját rádióműsort kapott, amelyben többször hevesen bírálta apját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár