2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vágja zsebre Budapest ostromát!

2015. május 7. 11:09

Rendhagyó várostörténeti útikönyv jelent meg annak alkalmából, hogy idén 70 éve fejeződött be Budapest második világháborús ostroma.

Az ostrom 102 napig tartott, amiből a védők 52 napot teljes bekerítésben harcoltak végig. A szovjetek vesztesége mintegy 80 ezer halott és 240 ezer sebesült volt, összes magyarországi veszteségük fele, a védők és a polgári lakosság körében a halottak és sebesültek száma több mint százezerre tehető. A főváros épületeinek 27 százaléka pusztult el vagy rongálódott meg súlyosan, több mint 32 ezer lakás megsemmisült vagy lakhatatlanná vált.

Idén februárban volt 70 éve, hogy - ha csak ideig-óráig is, de - felszabadult Budapest, amelyet a rendkívül elhúzódó harcok miatt szokás második Sztálingrádnak is nevezni. Mihályi Balázs történész új könyve nem a már jól ismert és dokumentált hadtörténeti eseménysort villantja fel, hanem - mintegy rekonstruálva a 70 évvel ezelőtt történteket - utazásra hívja az olvasót. A Budapest ostromkalauz 1944-1945 ebből kifolyólag egy rendhagyó útikalauz, amely városrészről városrészre, utcáról utcára, házról házra mutatja be azt a mérhetetlen pusztítást, amit a főváros elszenvedett.

A kis alakú, jól forgatható könyv elején egy rövid, de igen informatív bevezető tanulmány olvasható, amelyből kiderül, miért válhatott a főváros a második világháború egyik leghosszabb helységharcának színterévé (Bécs alig hat napig, Berlin pedig két hétig tartotta magát a Vörös Hadsereggel szemben), illetve hogy hol indultak meg a támadások és hol került sor komolyabb harccselekményekre.

Mihályi Balázs kötete a nagyobb városrészek (Észak-és Dél-Buda, Pest nyugati és keleti része, a külső területek, a Gellért-hegy, illetve a Budai Vár) bemutatásával folytatódik. Az ostromban érintett utcák, terek, illetve épületek lexikonszerű közlését életrajzok és egy-egy, az adott témához kapcsolódó, érdekességeket tartalmazó keretes írás töri meg. A tájékozódást eddig ritkán látott archív képek, részletes névmutató és térképek segítik.

A könyvet mindenkinek ajánljuk, aki eddig nem sokat tudott Budapest második világháborús történetéről, de azok is kedvét fogják lelni benne, akik behatóbban foglalkoztak a témával. Egy biztos: a Budapest ostromkalauzzal a zsebünkben, soha nem fogjuk már ugyanúgy róni a főváros utcáit, mint annak előtte.

Mihályi Balázs: Budapest ostromkalauz 1944-1945. Underground Kiadó, Budapest, 2014.
156 oldal, 3450 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár