2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1939-es időkapszulát találtak egy magyar templomban

2014. július 18. 10:00

Egy levelekkel, üzenetekkel teli kis üveget találtak a kivitelezők a napokban a katolikus templom felújítása közben a torony keresztgömbjében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tomajmonostorán. A 1939-ből származó feljegyzéseket maiakkal kiegészítve egy új időkapszulába zárva tették vissza csütörtökön eredeti helyükre a Tisza-tavi templomok útján elnevezésű projekt gazdái.

A rendhagyó esemény alkalmából tartott sajtótájékoztatón Fazekas Szabolcs, a település független polgármestere szólt arról, hogy Tomajmonostorán többen is élnek a 75 évvel ezelőtti sorok íróinak leszármazottai, ismerősei közül.

A Tisza-tavi templomok útján elnevezésű projekt ez év tavaszán kezdődött és hét környékbeli település - Abádszalók, Kunhegyes, Kunmadaras, Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tomajmonostora és Újszentgyörgy - 13 helyszínét érinti. Az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió és a magyar állam 100 százalékos támogatásával csaknem félmilliárd forintból a tervek szerint szeptember végére elkészülő beruházássorozat részeként nyolc templomot újítanak fel, és négy vallási kegyhelyet, valamint Kunhegyesen egy használaton kívüli épületegyüttes átépítésével vallási turisztikai szálláshelyet alakítanak ki - mondta a polgármester. 

A tomajmonostorai katolikus templom 1938-ban épült a lakosság, az egyház és gróf Nemes János közreműködésével. A keresztgömbben talált üveg 1939-ben tintával írt emléksorokat őrzött háromnegyed évszázadon át. Köztük a templom bádogosáét, az egykor az épület mellett lakó Ádám Sándorét, valamint Barczi József kántortanítóét, aki így fejezi be sorait: "Utókor! Gondolj hálával elődeid nehéz verítékes munkájára!" Bernáth István, a falu fűszeres, rőfös kereskedője 1939. június 22-i dátummal többek között ezt vetette papírra: "Isten kegyelméből éltünk és jelen voltunk ezen gömb lezárásánál, melynek hosszú évezredeken keresztül hirdetni kell az igaz keresztény hitet. Átkozott legyen az a kéz, mely romboló szándékkal hozzá nyúlna."

A templom rekonstrukciójának keretében a szakemberek a födém cseréjével megszüntetik a hajórész eddigi beázását, felújítják a villámhárító rendszert, korszerűsítik a nyílászárókat, a padlóburkolatot és az elektromos hálózatot is. A homlokzati festéssel, növények telepítésével, a kerítés átépítésével kívül-belül megszépül a templom.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár