2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvan, hol lakott Hasfelmetsző Jack

2014. június 11. 08:58

Egy nyugalmazott rendőrtiszt számítógépes algoritmus segítségével tudta leszűkíteni azt a területet, ahol a Hasfelmetsző Jack néven ismert sorozatgyilkos élte mindennapjait. A bűnügyi szakértő szerint azonban minimális annak az esélye, hogy valaha megtudjuk, ki volt valójában a kriminológusok fantáziáját több mint egy évszázada izgató, áldozatait brutális kegyetlenséggel meggyilkoló és megcsonkító Jack the Ripper.

A közismert történet szerint 1888 és 1891 között tizenegy prostituáltat öltek meg brutális kegyetlenséggel a londoni Whitechapel negyedben. Legkevesebb öt esetet a Hasfelmetsző Jack néven ismertté vált sorozatgyilkosnak tulajdonítanak.

Annak ellenére, hogy - főként a bulvársajtónak köszönhetően - rengeteg gyanúsított felmerült az ügyben, Hasfelmetsző Jack kiléte máig ismeretlen. Gyanúba keveredtek ügyvédek, orvosok, kereskedők, költők, hentesek, szabadkőművesek, buddhisták, Viktória királynő háziorvosa, unokája és egy miniszterelnök is. A legvadabb elmélet szerint Jack the Ripper betanított csimpánz volt, mint Poe egyik novellájában a tettes, avagy kannibál, elmebeteg bába, az orosz titkosszolgálatnak az angol belügyi szerveket és az orosz emigránsokat lejáratni akaró ügynöke.

Kim Rossmo nyugalmazott kanadai rendőrtiszt ún. földrajzi profilalkotás segítségével találta meg, hol élt Hasfelmetsző Jack 1888 őszén, amikor egész Londont rettegésben tartotta. A sorozatgyilkos eddig ismert mozgásain és tartózkodási helyének kalkulációin alapuló matematikai számítógépes modell felhasználásával Rossmo kiszámolta, hogy a Hasfelmetsző valószínűleg a londoni Whitechapel negyedben, a Flower és a Dean Streeten lakott.

1888-ban az öt gyilkosságot követően a nyomozók a két utcában ajtóról ajtóra járva próbáltak nyomokat találni, de miután lyukra futottak, más helyen kezdtek nyomozni. Rossmo elárulta: az áldozatok népszállókon, egymástól alig 200 yard (183 méter) távolságra laktak, s mindannyian a Spitalfields Marketnál található Ten Bells Pubsba jártak. Az utcakép ma felismerhetetlenül megváltozott, a Flower Streetet és a Dean Streetet ugyanis a Blitz során lebombázták, az egykori népszállóknak ma már nyoma sincs.

Rossmo megnézte a gyilkosságok helyszínét és a közelben talált véres ruhadarabok helyét, majd algoritmussal kiszámította, hol járhatott Hasfelmetsző Jack a gyilkosságok napjain. "Nagyon meg lennék lepődve, ha a Hasfelmetszőnek nem lenne köze a Flower és a Dean utcákhoz. Itt élhetett, itt ihatott, itt találkozhatott az örömlányokkal és talán rokonai is lehettek itt" - fejtette ki Rossmo, aki arról ismert, hogy kilencvenes években segített kézre keríteni a több nőt is megerőszakoló bűnözőt, Clive Barwellt.

Rossmo ugyanakkor hozzátette: szinte lehetetlen megállapítani a hírhedt sorozatgyilkos személyazonosságát. "Az egyetlen módja a Hasfelmetsző azonosításának, ha találunk olyan bizonyítékot, amely a Scotland Yard aktáiban van elrejtve" - fejtette ki Rossmo, aki szerint elképzelhető, hogy a gyilkos egy tébolydában vagy börtönben halt meg - miután egy másik bűncselekmény miatt letartóztatták. A nyugalmazott rendőrtiszt aláhúzta: a pszichológiai profilalkotás szerint a sorozatgyilkos szegény volt, a Whitechapelben élt vagy dolgozott, s valamilyen alantas munkát végzett, így kizárt, hogy arisztokrata lett volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár