2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladó a zsibói Wesselényi-kastély

2014. február 27. 16:59 MTI

Az örökös megbízásából másfél millió euróért (466 millió forint) árulja egy ügyvédi iroda a zsibói Wesselényi-kastélyt. Szakács Zsolt, a zilahi Ilea és Szakács ügyvédi iroda képviselője elmondta, az elmúlt napokban kezdték keresni a vásárlót a kastélyra, mely március 31-től válik eladhatóvá. Addig élhetne ugyanis az elővásárlási jogával az egykori kastélyparkban működő botanikus kert. Az oktatási tárca alárendeltségében működő botanikus kert és biológiai kísérleti állomás európai uniós források bevonásával szerette volna megvásárolni a kastélyt, de pályázatát elutasították.

A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély 2200 négyzetméteres hasznos területtel rendelkezik. A tízhektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen a botanikus kert működik.

Szakács Zsolt elmondta, háromszor is felértékelték a kastélyt, az épület és az áruba bocsátott telek értéke mindhárom esetben meghaladta 1,5 millió eurót. Hozzátette, a látványos épület jó állapotban maradt meg, felújítására azonban további jelentős összeget kell fordítania a majdani tulajdonosnak.

Fekete Pál szilágysomlyói ügyvéd - aki a kastély örökösét a visszaszerzési folyamatban képviselte - elmondta, a kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja a jelenleg 76 éves, Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva, aki 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. 1997-ben az állam csekély összegű kártérítést fizetett az épületért, amit a család visszafizetett az államnak, amikor a törvények módosítása nyomán a természetbeni visszaszolgáltatásra is lehetőség nyílott. Fekete Pál hozzátette, a család azért kényszerül most a kastély eladására, mert nem tudja előteremteni a felújításhoz, karbantartáshoz szükséges összeget.

A zsibói Wesselényi kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok (úttörők) házaként működött. Az 1989-es romániai rendszerváltás után is a gyermekek számára szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne. Visszaszolgáltatásáról 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár