2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárja titkát az angolszász szarkofág

2013. november 19. 18:09

Az angliai Lincoln-kastély környéki templom fala mellett talált angolszász szarkofág egy finom szőttesbe csomagolt ember ezeréves maradványait rejtette, lábán egy bőrcipővel - a kutatást végző szakemberek szerint az elhunyt fontos személy lehetett.

A Hódító Vilmos (1066-1087) idején épült kastély mellett talált maradványokról úgy vélik a szakemberek, hogy több mint ezer évesek lehetnek. A szarkofág megtalálásának helyszínéül szolgáló kőtemplomot a kutatások szerint a rómaiak távozása és a normann seregek szigetre érkezése között használhatták. A kőkoporsót a talajszint alatt három méterrel találták meg, a föld mélyére lenyúló fal mellett.

„Sajnos nagyon kevés információval rendelkezünk a régészeti helyszín római és normann története közötti időszakáról” – mondta Beryl Lott, az ásatás irányítója. „Bár a felfedezés teljesen váratlanul ért minket, ismert volt eddig is, hogy a fallal körülvett római városok az angolszász időszakban kiemelkedő jelentőséggel bírtak. A felfedezés nem csupán a Lincoln-kastély környéki területekről való tudásunkat mélyíti, hanem az egész korszakba való betekintésünket is nagyban segíti.”

A kutatók úgy vélik, hogy az egyén egyfajta „fogadalmi felajánlás” lehetett a középkorban, az épület felszentelésének egyfajta nem éppen szokványos módja. A szakemberek egy teljes napot töltöttek azzal, hogy kiemeljék a testet a szarkofágból.

A szakemberek a háromdimenziós vizsgálatokat végzik

„Első lépésként háromdimenziós szkenneléssel vizsgáltuk át a koporsót” – magyarázta Mary Powell, a Lincoln Castle Revealed projekt vezetője. A helyi önkéntesek mellett a közeli börtön lakóit is foglalkoztató, 19,9 millió fontba (6,5 milliárd forint) kerülő projekt célja, hogy a Magna Charta Libertatum (Nagy szabadságlevél) kiadásának 800. évfordulójára, 2015-re az eredeti szabadságlevél négy megmaradt másolatának egyik kiállítási helyét, a valaha a világ legmagasabb építményének számító Lincoln katedrálist és környékét teljes egészében feltárják.

„Ezt követően óvatosan leemeltük a szarkofág tetejét, hogy belenézhessünk. Első pillantásra észrevettük, hogy az elhunyt bőrcipőt vagy csizmát viselt, ami tulajdonképpen nem volt szokatlan abban az időben, ám ez mégis azt sugallta, hogy egy fontos személlyel van dolgunk” – folytatta.

Az angolszász személy bőrcipőt viselt

Mivel ritkán találnak szarkofágot ebből a korból, a felfedezésből országos hír lett. A következő lépésként további vizsgálatokra lesz szükség, nem csupán az emberi maradványokat, hanem a koporsót illetően is. „Bármit is találunk, az kétségkívül gyarapítja Lincoln angolszász történelméről való tudásunkat” – fejezte ki reményét Powell.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár