2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes angolszász királyra bukkantak

2013. július 12. 08:02

A régészek egy angolszász király vagy püspök csontvázát fedezték fel a kelet-angliai Lincoln-kastély alatt egy mészkő szarkofágban, amely i. sz. 900-ból való. A szakértők nem merik hangosan kimondani, de akár kapcsolat is feltételezhető a szarkofág "lakója" és az északkelet-angliai Lindsey Királyság 8. századi szász uralkodója, Blaecca között.

A szarkofágot még nem nyitották ki, de az endoszkópos vizsgálatok feltárták, hogy a maradványok mellett gazdag aranymellékletek is vannak. „Úgy véljük, hogy valami rendkívül fontos személyt találtunk a föld alatt” – mondta Mary Powell, a kastély szóvivője. „A koporsó felnyitása nagyon nehéz művelet lesz, óvatosnak kell majd lennünk, mert fennáll a veszélye, hogy széteshet a megváltozott környezeti feltételek miatt" - tette hozzá.

A szarkofág három méterrel a föld alatt volt. A kutatók reményüket fejezték ki, hogy a koporsó tetején – amelyhez még nem fértek hozzá a szakemberek – lesz valami faragvány, amely segít majd megállapítani az elhunyt személyazonosságát. „Nagyon keveset tudunk Nagy-Britannia történetének angolszász időszakáról, s az angolszász koporsók is igen ritkák” – magyarázta Powell.

A területen, amelyen valaha a rómaiak normann hódítás előtt épített temploma is állt, a mészkőszarkofág mellett nyolc másik csontvázat is találtak, amelyek mindegyikét gyapjúlepellel tekerték körbe, s fakoporsókban temették el. A régészcsapat már elvégezte a DNS-vizsgálatokat ezeken a maradványokon, s remélik, hogy egy digitális rekonstrukció a kőszarkofág rejtélyes személyére is magyarázatot adhat.

A szakértők nem merik hangosan kimondani, de akár kapcsolat is feltételezhető a szarkofág "lakója" és az északkelet-angliai Lindsey Királyság 8. századi szász uralkodója, Blaecca között. Az ásatás során feltártak továbbá két római lakóházat, mellettük pedig egy csecsemő csontváza is előkerült.

A helyi önkéntesek mellett a közeli börtön lakóit is foglalkoztató, 19,9 millió fontba (6,5 milliárd forint) kerülő Lincoln Castle Revealed projekt célja, hogy a Magna Charta Libertatum (Nagy szabadságlevél) kiadásának 800. évfordulójára, 2015-re az eredeti szabadságlevél négy megmaradt másolatának egyik kiállítási helyét, a valaha a világ legmagasabb építményének számító Lincoln Katedrálisát és környékét teljes egészében feltárják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár