2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Játékkockák és ékszerek a balatonudvari avar sírokból

2013. szeptember 11. 15:16 MTI

Ritka leleteket találtak a balatonudvari avar kori sírokban az idei ásatási szezonban. A temetőből előkerült különleges darabokat szerdán mutatták be sajtótájékoztatón a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

Az idén nyári feltárások során talált maradványok között volt például egy magas rangú vezető, akit szablyával együtt temettek el, egy másik gazdag férfit pedig egy birkával - mondta Perémi Ágota régész, muzeológus. Az avar kori temetőre még 2002-ben, csatornaépítés közben bukkantak munkások. Az ásatás során kiderült, hogy a temetőben 670-től 930-940-ig temetkeztek, és három szint alakult ki: a legalsót a kora avar korban, a következőt a közép avar korban használták, a legfelsőt pedig a honfoglalás kori magyarok.

Az avarkori temető egyik sírjában fekvő csontváz feltárásán dolgozik egy régész

Az ásatás során nagy kiterjedésű temetőt, 531 sírt tártak fel, amelynek hetven százaléka avar, harminc százaléka magyar - mondta a régész. Eddig a temető azon részét tárták fel, amely a 71-es főúttól északra fekszik, de a szakemberek meglepetésére a temető az út déli oldalán is folytatódik. A sűrűn használt temetőben előfordult, hogy egy helyen két csontvázat is találtak. Perémi Ágota tájékoztatása szerint az avar női sírokból korábban ékszerek (gyöngyök, karperecek, gyűrűk, nyakláncok) és edények kerültek elő, tűtartó, amely az övre volt erősítve textilszalaggal, továbbá félhold alakú csüngők. Különösen értékes lelet az a kőberakásos ruhakapocs, amely ezüstből készült és aranyozott: a veszprémi múzeum gyűjteményében ez az első ilyen darab.

Az avar férfiak sírjai is tartogattak meglepetést: amellett, hogy sok övgarnitúra, fegyver és férfi ékszer került elő, az idei ásatáson rábukkantak egy rangos férfi sírjára, akit szép övgarnitúrával, fegyverekkel, ékszerekkel és szablyával temettek el. Az ide temetett férfi magas rangú katonai vezető lehetett, akinek tekintélye volt a közösségen belül - magyarázta Perémi Ágota. Ugyancsak tehetős avar volt, aki mellé birkát temettek - ez szokatlan, pogány rituálé, amely csak a rangosaknak járt.

Bronzkori övveret a sírokból

Szintén idén bukkantak rá az egyik avar sírban egy vaskulcsra, amely azért különleges, mert avar sírban eddig csak római kulcsot találtak, avar korit nem. Az egyik avar sírban egy vas ásópapucsot is találtak a csontváz mellett, amely komoly szertartásra utal, mivel a mezőgazdasági eszközök használata a temetésnél ritkán fordult elő. Valószínűleg rontáselhárító szerepe volt az ásónak. Ugyancsak idén került elő egy avar sótartó.

A négy ásatási szakasz során találtak egy játékkocka-gyűjteményt is, amelyből eddig egy volt az országban: a juh sarokcsontjából készült kockák is avar sírban voltak. A veszprémi gyűjtemény négy új varkocsszorítóval is gazdagodott, és egy csonttégellyel, amelyben állatok gyógyításához tartottak kenőcsöt. A magyar sírokból kevesebb lelet került elő, az egyik gyereksírból például egy öntött bronz keresztet emeltek ki, és találtak még fonott nyakperecet, más ékszereket is. Az ásatás még két hétig tart, azután új területeken szeretnék folytatni. Az idei munkálatokat a Nemzeti Kulturális Alap kétmillió forinttal támogatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár