2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vadászati múzeumot hoznak létre Sepsiszentgyörgyön

2012. szeptember 4. 13:29 MTI

Interaktív vadászati múzeumot hoznak létre Sepsiszentgyörgyön egy uniós forrásokból felújított műemlék épületben, az úgynevezett Bene-házban - közölte az MTI-vel Antal Árpád, a székelyföldi város polgármestere.

"Székelyföld egyik legnagyobb értéke a páratlanul gazdag vadállomány: Kovászna a legnagyobb barnamedve-populációval rendelkező romániai megye, az itt elejtett szarvastrófeák is a nemzetközi élmezőnybe tartoznak. Ezt a kincset szeretnénk bemutatni a Székelyföldre látogatóknak" - mondta a polgármester.

Antal Árpád szerint várhatóan 2013 tavaszán nyitják meg a Székely Mikó Kollégium szomszédságában, egy igényesen felújított szecessziós házban a Székelyföld első vadászati múzeumát, amelyben nem csak trófeákat talál majd a látogató. Érintőképernyős rendszer segít majd megismerni a térségben honos vadállatok viselkedését, hangját, nyomát, az alagsorban pedig medvebarlangot rendeznek be. A nyomkövetést is kipróbálhatják a látogatók, és lézerpuskával vadászhatnak a kivetítőn felbukkanó virtuális vadkanra - ígéri a polgármester.

A múzeum kialakításához Sárkány Árpád erdőmérnök, a romániai országos vadászati hatóság tagja, Európa legnagyobb forgalmú vadászati irodájának üzemeltetője ajánlotta fel Sepsiszentgyörgy városának több nemzedékre visszatekintő vadászati magángyűjteményét. Az önkormányzat felhívással fordult a lakossághoz is, hogy vadászati ereklyék, régi fegyverek, trófeák adományozásával, vagy kölcsönzésével segítse a múzeum berendezését.

"A vadállomány bősége, az, hogy itt él a romániai medvepopuláció csaknem húsz százaléka, érték is, és gond is. Érték annak, aki büszke arra, hogy valamiben mi is elsők vagyunk, és meg tudtuk őrizni Európa legjobb génállományát, viszont gond annak, akik a közvetlen közelségében élnek, a falusi embereknek, mert a mindennapi létüket, mezőgazdasági termésüket a túlszaporodott medveállomány veszélyezteti" - mondta az MTI-nek Sárkány Árpád.A szakember beszámolt arról, hogy az épület felújítása befejeződött, jelenleg a múzeum berendezésének tervein dolgoznak, és erre a keszthelyi vadászati múzeum szakembereit kérték fel. "Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes személyesen is támogatásról biztosított bennünket a székely nemzeti vadászati múzeum létrehozásában" - mondta Sárkány Árpád.

Romániában jelenleg két vadászati múzeum működik, az egyik a Prahova völgyében található Posadan, ahol összegyűjtötték a volt kommunista diktátor, Ceausescu által elejtett óriástrófeákat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár