2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Képzeletbeli űrutazás Gagarin repülésének 50. évfordulóján

2011. április 5. 12:05 MTI

Képzeletbeli űrutazásra hívja az Űrvilág asztronautikai hírportál az érdeklődőket Jurij Gagarin repülésének fél évszázados évfordulója tiszteletére.

Mint az Űrvilág közleményében olvasható, ötven évvel ezelőtt az emberes űrrepülés lehetősége már igencsak "benne volt a levegőben", ám a programokat övező titkolózás miatt mégis meglepetésként hatott a szenzációs bejelentés, hogy a később Vosztok-1-nek elnevezett űrhajóval 1961. április 12-én Jurij Gagarin, a szovjet hadsereg 27 éves tisztje egyszer megkerülte a Földet és 108 perc után épségben visszatért a világűrből. Az eseményt akkor történelmi jelentőségűnek tartották, fontosságát az eltelt fél évszázad, az űrhajózás, az egész űrkutatás és űrtevékenység fejlődése utólag is igazolta.

Az Űrvilág most az 1961-es események átélésének illúzióját kínálja a mai felgyorsult, internetes kommunikáció körülményei között. "Dancsó Béla, a Holdséta című könyv szerzője, az űrtörténelem kitűnő ismerője vállalkozott arra, hogy valószerű, de mégis fiktív hírlapi tudósításokban idézze vissza az akkori eseményeket. Még egy bő hét van az évfordulóig, de a Gagarin50 rovatban már gyűlnek a cikkek" - ismerteti az asztronautikai hírportál közleménye.

A sorozat az amerikai Time Magazine állítólagos titkosszolgálati értesülésekre alapozott esélylatolgatásával indult. A korabeli hazai sajtó megidézéséhez a szerző az Esti Hírlap, a Nők Lapja, az Élet és Tudomány,a Népszabadság, a Magyar Nemzet állítólagos tudósítójaként számol be 50 év távlatából az eseményekről: egyszerre informál, s játékos korjellemzést is ad, megmutatva, hogy milyen volt a világ, amikor az ember először lépett ki az űrbe.

Így a rovatban olvasható a TASZSZ szovjet hírügynökség "beszámolója" arról, hogy túlélhető az űrutazás, s az érdeklődők megismerhetik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA "jelentésével", amely szerint szovjet kozmonauta készül az űrbe. Az érdeklődők megismerhetik a Nők Lapja "korabeli" cikkét is, amely szerint hamarosan "megjelenik egy új, minden eddiginél egzotikusabb férfitípus, az űrhajós".

Az előzmények, Gagarin űrutazása és az azt követő események 50 évvel későbbi +élő közvetítése+ mellett az Űrvilág más meglepetésekkel is készül. A meghívott szerzők, valamint a szerkesztőség tagjai egy-egy személyes írásban mondják majd el, hogy számukra mit jelent, vagy akkoriban mit jelentett az első űrrepülés. Emellett folyamatosan beszámol a honlap az évfordulóval kapcsolatos eseményekről is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár