2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életre kelt a hajósi kastély barokk kertje

2010. november 8. 19:12 MTI

Hajóson a felújított egykori érseki kastély szeptember végi átadása után pár héttel elkészült az eredeti pompájában helyreállított barokk kert is.

A szeptemberi kastélyavató óta már több mint 4 ezer látogatója volt a megyei önkormányzat kezdeményezésére felújított volt főúri lakhelynek. A megye egyik legrégebbi világi műemlékének nemcsak a fő- és melléképülete született újjá, hanem a parkja is, ahol a füvesítést követően megkezdődött a növények betelepítése.

Gyertyánok, lila akácok, tiszafák, díszkörtefák, bukszusok, vadszőlők "nőttek varázsütésre" Magyarország első teljesen helyreállított barokk kertjében. Az előnevelt fákat erőgépek segítségével helyezték el az ültetőgödrökben. A hatméteres, őszi ruhában pompázó fák máris lenyűgöző látványt nyújtanak a sétányokkal, szökőkúttal díszített parkban.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a kihasználatlanul álló hajósi érseki kastély rekonstrukcióját, turisztikai vonzerővé fejlesztését tűzte ki célul, melyet a Megyei Múzeumi Szervezet üzemeltetésében interaktív, látogatóbarát bemutatóhelyként működtet. Az 563 millió forintba került beruházáshoz 470 millió forintos pályázati támogatást nyert el a megyei önkormányzat. Egy év alatt a megye egyik legrégebbi világi műemléke újult meg, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön.

A hajósi kastélyt és melléképületeit 1739-40-ben építtette gróf Patachich Gábor kalocsai érsek. Patachich készíttette az emeleti dísztermek gyúrt műmárványból készített díszítéseit is, melyek falmezőiben III. Károly, Erzsébet Krisztina, Mária Terézia és Lotharingiai Ferenc nagyméretű, egészalakos képmásai kaptak helyet. Ezeket hosszú ideig a hajósi plébánián őrizték, most visszakerültek a kastélyba. Az épületben 1907-08-ban Városy Gyula érsek a Haynald Lajos bíboros-érsek által alapított gyermekotthont helyeztette el. Az ekkor történt átalakítás során boltozatokat, közfalakat bontottak el, s ugyanekkor tűnt el a kastély teljes belső berendezése is. Az addig zsindelyfedésű tetőt cseréppel borították újra.

Az államosítás után kisebb átalakítások történtek, ekkor csupán néhány közfalat bontottak ki a továbbra is gyermekotthonként működő épületben. A kastély funkciója az 1990-es években megszűnt. Ezután az országos műemléki védettség alatt lévő kastélyépület üresen, kihasználatlanul állt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár